YAŞAM VE ÖLÜM ÜZERİNE
İnsan; sürekli düşündüğü dünya hayatından ziyade biraz da yaşam ve ölümü düşünmeli.
İnsanın dünyaya geliş amacı nedir? Gaye; sadece yemek, içmek, eğlenmek, sevişmek, çok para kazanmak mı? Yüce Allah'ın bize her gün bahşettiği 24 saati sadece kendimiz için kullanmak mı?
Tüm bunlardan daha öte bir yaşam amacı olmalı.
Yüce Allah'ın rahmetine mazhar olabilmek için kulluğa uygun şekilde yaşamaya çalışmak gerek. Nisa Suresi, 4/116. ayette geçen Allah'ın günahlarını bağışlayacağını dilediği kullardan olabilmek için çabalamak gerek.
Peki, ölüm nedir, niçin var? Ölüm bir tebdil-i mekândır, yani bir mekân değişikliğidir. İnsan tıpkı anne karnındaki mekândan dünya mekânına geçiş yaptığı gibi, muhakkak dünyadan da ahiret yurduna geçişle bir mekân değişikliği yapacak. Sadece tek farkla... Anne karnından dünyaya beden ve ruhla birlikte mekân değişikliği oluyorken, dünyadan ahiret yurduna ise sadece ruhla birlikte bir mekân değişikliği olacak ve insan beden elbisesini dünyada bırakacak.
Şüphesiz iman edenler için her ölümde bir ibret vardır. Her ölüm bize, bizim de ölümlü olduğumuzu hatırlatır aslında. Ama çoğu insan bunu idrak etmez veya göz ardı eder. İnsan ölümü düşünmediğinde ölümün de onu düşünmediğini zanneder. Fakat ölüm göz ardı edildiğinde gerçek ortadan kalmaz. Zira bizim kendisinden kaçtığımız ölümün bizi yakalayacağı Kur'an'da şöyle bildirilir:
"Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm şüphesiz ki sizi yakalayacaktır. Sonra da görünmeyeni de görüneni de bilen Allah’a döndürüleceksiniz ve yaptıklarınızı size bildirecektir. (Cum'a Suresi, 62/8)"
Şu sorulara vereceğimiz cevaplar çok önemli. Belki vereceğimiz cevaplara göre nasıl yaşadığımızın/yaşayacağımızın tablosunu çıkarabiliriz.
1) Ölümle yüz yüze geldiğimizde onu nasıl karşılayacağız?
2) Dehşetli bir ölüm yaşamamak için hangi çabayı gösteriyoruz?
3) Yüce Allah'ın dilediğini affedeceği kullardan olabilmek için çabalayıp, kalp ile aklı birleştirip tefekkür edebiliyor muyuz?
Kalp ile aklı birleştirip akleden bir kalp ortaya çıkarmak Yüce Allah'ın rahmetine mazhar olabilmek için yaşamanın ilk adımını sağlar.
Hayri Temür