PSİKOLOJİK SORUNLARIN ARTMA SEBEBİ: ŞÜKRETMEYİ UNUTMAK

01.03.2022 16:41

Ne yazık ki toplumumuzun ruh sağlığı bozuk. 

Kanaatim odur ki toplumun ruh sağlığının bozulma sebebi insanların maneviyattan uzaklaşmış olmalarıdır. Maneviyattan uzaklaşınca şükür duygusu azalır ve "şükretmek" unutulur. Şükretmek unutulunca da psikolojik sorunlar artmaya başlar. 

İnsan şükretmeyi unuttuğunda elindekilerle yetinmemeye ve hep daha fazlasını istemeye başlar. Bunun için de çok daha fazla çalışma gereği duyar. Bir süre sonra her şeye sahip olma isteğinin verdiği yoğunluğu ve yükü kaldıramaz. Sonucunda da ruh sağlığında bozulmalar meydana gelebilir. 

Hâlbuki bunun çözümü çok basittir: "Elimizdekilere şükretmek ve elimizdekilerle mutlu olmayı bilmek" 

Herkes kendi yaşamında mutlu olabileceği bir şeyler bulabilir. Zira mutlu olunabilecek bir şeyler muhakkak vardır. Önemli olan yaşamımızı başkalarının yaşamıyla kıyaslamak değil, yaşamımıza kalp gözümüzle bakabilmektir. 

İnsan her şeye sahip olamaz. Elde edemediğimiz, ulaşamadığımız şeyler için üzülmeyi bırakmamız ve hayatımızda sahip olduklarımız içinde mutlu olunabilecek şeyleri bulmamız gerek. 

Yoksa elde edemediğimiz, ulaşamadığımız şeyler için üzülmeyi bırakmadığımız sürece toplum psikolojisinde bir iyileşme olmayacak, antidepresanlara duyulan ihtiyaç daha da artacaktır. Depresyon daha fazla görülen bir psikolojik rahatsızlık olacaktır. 

 

Hayri Temür