PASTAFÇI MI, BOŞ LAFÇI MI?

17.05.2011 14:18

 

Yazarlar bilirler genelde uzun yazıların fazla okunmadığını, ama bazen anlatılacak şeyler kısacık paragraflara sığmaz. Uzun yazılarda okurun ilgisini ilk cümlede çekemezseniz, okuru canlı tutamazsınız. Bu yazıyı uzun olduğu için okunmayacağını bilerek yine de kaleme alıyorum. Devam etmenizi çok isterim.

Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 17 Mayıs Salı günü Giresun’da halka seslendi. Kılıçdaroğlu’nun konuştuklarından değil de CHP’nin seçim bildirgesinden bahsetmek istiyorum bu yazımda. Zira konuştuklarını dinlediniz/dinledik ve gazete manşetlerinde de okudunuz/okuduk.

Şöyle bir düşünüyorum da -aslında hep düşünürüm bunu- “Kemal Kılıçdaroğlu’nda bir ‘liderlik vasfı’ var mı?” diye. Düşünüyorum, ama ben bir cevap veremiyorum. Belki sizler verirsiniz. Hatta bu yazıyı kaleme alırken cevaplarınızı az çok tahmin ediyorum kendimce.

TV’YE TAKMIŞ KAFAYI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gittiği her yerde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı televizyonda düelloya davet ediyor. Hem de diyor ki, “Sen kiminle istersen gel, ben tek başıma geleceğim.” Sayın Kılıçdaroğlu takmış kafayı televizyona.

Bana çok magazinsel bir insan geliyor Kılıçdaroğlu. Hatta Kılıçdaroğlu’nun başbakanımızla atışmalarına bazen gülüp geçiyorum, bazen de izlemesi hoşuma gitmiyor değil. Nerede görülmüş ustanın çırağı karşısına alıp tartıştığı?

YAZ TATİLLERİNDE ASKERLİKMİŞ

CHP’nin seçim bildirgesinde Kemal Kılıçdaroğlu, askerliği 9 aya indireceğinin, üniversite öğrencilerinin isterlerse yaz tatillerinde askerlik yapabileceğinin vaadini veriyor. Tamam, “Askerliği 9 aya indireceğiz” vaadi gerçekçi olabilir, ama vaadin ikinci kısmı tamamen boş bir vaat gibi geliyor bana.

Neden mi boş geliyor? Açıklayayım: Siz hiçbir üniversite öğrencisinin yaz tatillerinde askere gideceğini sanıyor musunuz? Ben sanmıyorum. Üniversite öğrencileri yaz tatillerini askerlik yaparak geçirmez.

Bir düşünün: Üniversiteye giden biri nereden baksanız 9-10 ayını memleketinden, ailesinden, sevdiklerinden uzakta, gurbette geçiriyor. Bahar dönemi geldiğinde “Final sınavları bir an önce bitse de memleketime gitsem” diye bakıyor. Final sınavları bittiğinde hemen alıyor bileti ve koyuluyor yola (Hatta aylar öncesinden bile biletler alınmış oluyor). Belki ailesi ile gidecek tatile, belki de aylarca gözünde tüten sevdiği ile geçirecek yaz tatilini. Şimdi böyle bir durumda kim tatili bırakıp askere gitmek ister ki? Zorunlu olarak vakti gelmediği sürece üniversitede okuyan gençlik askere gitmez.

Bugün bunun örneği şudur: Açık Öğretim Fakültesine kayıt olanların çoğu askere biraz geç gidebilmek amaçlı veya 4 yıllık fakülte bitirip askerliği kısa dönem yapmak amaçlı kayıt oluyorlar. Böyle düşünen gençlik yaz tatillerini bırakıp da gider mi askere? Onun için bu vaat “beyhude” bir vaattir.

CHP EŞİTLİKÇİYMİŞ

“CHP eşitlikçidir” yazıyor seçim bildirgesinde. Mademki CHP eşitlikçiydi o zaman neden 2008 yılında AK Parti’nin meclise getirdiği “üniversitede türban” konusuna laikliğe aykırı olduğunu gerekçe göstererek karşı çıkmıştı? Bir başkasına üniversiteye istediği gibi dekolte giysiler, mini etek…vb kıyafetler giymesine izin verilerek özgürlük sağlanırken, bir başkasının neden başını kapatmasından rahatsızlık duydu hep? Demek ki, CHP daha düne kadar eşitlikçi değilmiş bana göre.

ÖZGÜR MEDYA YAPACAKLARMIŞ

“TRT’yi siyasal iktidarlardan bağımsız, idari ve mali açıdan özerk bir kurum haline getireceğiz.” diyor Kılıçdaroğlu seçim bildirgesinde. Böyle bir şeyi hiçbir parti yapmaz. Çünkü başa gelen hükümetin ayakta kalması için desteklenmesi gerekmektedir. Bu sadece hükümet için geçerli değildir. Kişi olarak da ele alabiliriz bu durumu. Bugün başka kurumlarda çalışan üst düzey yöneticilerin bile başta ve ayakta kalabilmeleri için bazıları tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Bu yüzden devletin başına gelecek her parti “TRT”ye ihtiyaç duyacak ve yanında olmasını isteyecektir.

CHP TÜRK TURİZMİNDE FAZLA BİLGİLİ DEĞİL

CHP’nin Türk Turizmi konusunda pek bilgili olmadığı seçim bildirgesinde verdiği birkaç vaatten anlaşılıyor. Bu vaatler:

1. “Seyahat acenteleri denetim yetkisini TÜRSAB’a (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) vereceğiz.” diyor. Bu durum yasada zaten var ki. Zaten TÜRSAB, Türkiye’deki seyahat acentelerini denetleme yetkisine sahip ki. Seyahat acentesi açabilmek için TÜRSAB’ın onayı gerekmektedir. TÜRSAB, kendisine yapılan başvuruya ilişkin belgeler tamamlandıktan sonraki 15 gün içinde, ibraz edilen belgeler üzerinde ve bildirilen adresin seyahat acenteliği faaliyetine uygun olup olmadığı konusunda yerinde inceleme yapar. Bu bilgiye Kültür ve Turizm Bakanlığının web sitesinden ulaşmak mümkündür(1).  Belli ki CHP’nin bundan pek haberi yok.

2. Turizm amaçlı yat ve gemi üretim sektörünü desteklemek için teşvik projeleri geliştireceğiz.” diyor. Yılda yat turizminden 3,5 milyar dolar kazanan ve dünyanın en büyük ticari ve özel yat üreticilerinden biridir Türkiye. Türk yat turizmi bugün Yunanistan’ı da geride bırakarak İspanya, Fransa ve İtalya’dan sonra dördüncü sırada geliyor(2). Teşvikler gelişmiş sektörler için verilmez, gelişmemiş ve gelişme potansiyeli olan sektörler için verilir.

3. “Yüksekokul ve üniversite öğrencilerimizin bir yandan okurken bir yandan da turizm sektöründe çalışabilmeleri için gereken düzenlemeleri yapacağız.” diyor Kılıçdaroğlu. Böyle bir düzenleme hali hazırda var. Öğrenciler yaz tatillerinde turistik yerlerde çalışabiliyorlar. Hatta öğrenim gördükleri şehirlerde de çalışabiliyorlar. Bu yıllardan beri olan bir şey.

İşte bildirgedeki bu vaatler, seçim bildirgesinin turizm bölümünün tabir-i caizse alelacele hazırlandığını gösteriyor sanki.

SON SÖZ:

2007 genel seçiminde CHP, Deniz Baykal ile Türkiye genelinde yüzde 20,84 (7 milyon 316 bin 242) oy almıştı(3). Giresun’da da yüzde 16,16 (38 bin 621) oy alabilmişti(4). 12 Haziran’da yapılacak genel seçimde bakalım Baykal’ın aldığı oyun üzerine çıkabilecek mi Kılıçdaroğlu? 12 Haziran’dan sonra CHP’nin genel başkanı değişirse de hiç şaşırmayalım.

-------------------------------------------

KAYNAKLAR:

(1) https://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-44013/eski2yeni.html

(2) https://www.tourexpi.com/tr-tr/news.html~nid=23257

(3) https://www.hurriyet.com.tr/secimsonuc/default.html

(4) https://secim2007.hurriyet.com.tr/partidetay.aspx?pid=7