OKUMAK, ZARARSIZ ALIŞKANLIKLARDANDIR

16.05.2015 20:26

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yıl nisan ayında (Nisan 2014) Türkiye'de okuma oranlarıyla ilgili bir rapor yayınlamış.  Rapora göre, Türkiye'de bir kişi günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internete giriyor ve kitap okumaya ise yılda sadece 6 saat ayırıyormuş(*).

Avrupa'da kitap okuma oranı yüzde 21 iken, bizde ise sadece ve sadece yüzde 0,1 imiş. Bize göre kitap okumak zararlı alışkanlıklardan demek ki. O zaman insanlar neden zararlı bir alışkanlığa zaman ayırsınlar ki?

Biz öyle bir toplumuz ki bir şeyleri kendimiz yapmaz; ama çocuklarımızın yapmasını isteriz. Bu da hiçbir tezat oluşturmaz bizler nazarında. "Dediğimi yap, yaptığımı yapma" mantığı hakimdir üzerimizde çünkü. Mesela eline bir kitap almayıp çocuğunun elinden kitabın düşmesini istemeyen insana Türk insanı denir.

CEHALET İNSANLIĞIN DÜŞMANIDIR

Okuma oranının düşük olması insanları cehalete sürükler. Cehalet ise insanlığın en büyük düşmanıdır. Cehaleti kaldırmanın yolu da okumaktan geçmektedir. Bir dergi mi bulduk? Okuyalım. Gazete mi bulduk? Göz atalım. Kitap mı bulduk? İnceleyelim. Takvim yaprağı mı bulduk? Okuyalım. Her ne olursa olsun, yeter ki okuyalım. Çünkü okumak; zihni çalıştırır, düşünme ve yorum yapabilme kabiliyetini artırır, anlama yeteneğini geliştirir, insanların görüşlerini değiştirir, kültürü artırır, kelime haznesini genişletir.

Okumak, zararsız alışkanlıklardandır ve yemek yemek gibidir aslında. Hani derler ya, “Yemek yedikçe iştah açılır” Okumak da işte öyledir. Okudukça okuyasınız gelir.

Tarihteki önemli insanların da okumakla ilgili sözleri vardır. Örneğin; Fransız yazar Victor Hugo “Okumak gıdadır; okuyan insanlık, bilen insanlıktır” demiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” demiştir. İlim de yine okumaktan geçmektedir.

SONSÖZ:

Okumayı sevmeyen insanlar, okumayı seven bireyler yetiştiremezler. Okumayı seven bireyler yetişmediğinde cehalet ortalıkta cirit atar ve insanlığın en büyük düşmanı da cehalettir.

 

KAYNAK:

(*) https://www.bugun.com.tr/yasam/avrupada-son-siradayiz-haberi/1071994

Hayri Temür