NİSA SURESİ, 4/31. AYETİN KISA BİR ANALİZİ: "KÜÇÜK GÜNAHLARINIZI ÖRTERİZ"

15.11.2021 13:16

"Yasaklandıklarınızın büyüklerinden (büyük günahlardan) kaçınırsanız, küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız. (Nisa Suresi, 4/31)" 

Yüce Allah, Nisa Suresinin bu ayetinde kullarına yönelik harika bir müjde vermektedir. 

Ayeti inceleyelim. 

Sözünü ettiğim Nisa Suresi, 4/31. ayeti incelediğimizde Yüce Allah'ın günahları "büyük ve küçük" olmak üzere ikiye ayırdığını görürüz. Nitekim Necm Suresi, 53/32. ayette de günahların "küçük ve büyük günahlar" diye ikiye ayrıldığını görürüz. 

Nisa Suresindeki sözünü ettiğim ayette Yüce Allah, kullarının günahlardan tamamen sakınamayacağını bildiğinin örtülü olarak mesajını verir ve küçük günahlarının örtüleceğinin müjdesini vererek bunu bir şarta bağlar: "Büyük günahlardan kaçınmak" 

Ayette söylenen şartın, yani büyük günahlardan kaçınmak koşulunun kulun tarafından yerine getirilmesiyle, Yüce Allah bu çabanın karşılıksız kalmayacağını beyan eder. Bunun karşılığı olarak da küçük günahların bağışlanacağını ve insanın değerli bir yere koyulacağını bildirir. Şüphesiz ki, bu değerli yer ifadesi cennet ödülüdür ve aynı zamanda da Yüce Allah'ın rızasıdır. 

Kur'an'da belirtilen büyük günahlardan bazıları şunlardır: 

* Allah'a ortak koşmak. (Vakı'a Suresi, 56/46; Lokman Suresi, 31/13) 

* Yetimin malını yemek. (Nisa Suresi, 4/2) 

* Fakirlik korkusu ile çocukları öldürmek. (İsra Suresi, 17/31) 

* İçki içmek ve kumar oynamak. (Bakara Suresi, 2/219) 

* Faiz yemek. (Bakara Suresi, 275---279) 

Siz büyük günahlardan kaçınmaya çalıştıkça insanların bazen size şöyle söylediklerine şahit olursunuz: "Sanki hiç günah işlemiyorsun. Şartlar değişti, kredi çekmeden bir şey alamayız. Azıcık içkiden bir zarar gelmez. Sanki bütün günahlardan sakınabiliyorsun" 

Hâlbuki Yüce Allah yorumunu yaptığım Nisa Suresi, 4/31. ayette, kullarının bütün günahlardan sakınamayacağını bildiği için onlara bir kolaylık sağlamak istediğini beyan etmekte ve "siz büyüklerden kaçının, küçük günahları Bana bırakın, Ben onları affederek sizi kurtuluşa ulaştıracağım" mesajını vermektedir. 

Yüce Allah'ın affetmeyi dilediği kullarından olabilmek için (Nisa Suresi, 4/48-116) , O'nun koyduğu sınırlara riayet etmek, kullukta fedakârlık yapmak ve özverili olmak gerekir ki Yüce Allah kendisine yazdığı (En'am Suresi, 6/12-54) ve her şeyi kapsayan merhametini (A'raf Suresi, 7/156) kullarına göstersin. 

Bu bakımdan Nisa Suresi, 4/31. ayet, insanın kurtuluşunun nasıl olabileceğinin müjdesini veren muhteşem bir ayettir. 

Rabbim bizlere, günahlardan kaçınmaya çalışan ve ayetinde sözünü ettiği değerli yere erişen kullarından olmayı nasip etsin. 

 

Hayri Temür