NAZLI BİR AY: RAMAZAN
Nazlı bir ay, on bir ayın sultanı Ramazan’ın yarın (01 Ağustos) ilk günü. Müslümanlar olarak bu gece sahura kalkacak ve İslam’ın şarlarından üçüncüsü olan oruç tutmanın farz kılındığı Ramazan ayına hep birlikte merhaba diyeceğiz.
Her Müslüman’ın heyecanla beklediği ve insanların gönlünde ayrı bir yeri olan, nefsin terbiye edildiği ve şeytana zincir vurulduğu manevi bir aydır Ramazan. Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de orucun farz kılındığını söyleyen bazı ayetler vardır. Örneğin; “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı (Bakara Suresi, 183).”
Ramazan ayının manevi olarak değeri ve insanların doğru yolu bulmalarına vesile olması ise yine Bakara Suresi’nde şu şekilde açıklanmaktadır: “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. (Bakara Suresi, 185).”
RAMAZAN SABRI ÖLÇME VE MANEVİYATI ARTIRMA AYIDIR
Ramazan ayında biz Müslümanların gerek duyduğu en önemli hadise sabırlı olmaktır. Ramazan, sabrı ölçme ve maneviyatı artırma ayıdır. Bu ay içerisinde insanlar ibadete daha fazla sarılmalıdırlar. Alkol kullananlar alkole ara vermeli, günahtan kaçınmaya çalışmalıdırlar. Ramazanda asıl önemli olan bu ay içerisinde elde ettiğimiz veya elde etmeye çalıştığımız maneviyatı geri kalan aylarda da devam ettirebilmektir. Ramazan ayı da bunun için en güzel vesiledir.
Ramazan ayının kendine özel vazgeçilmez gelenekleri vardır. İftarda sofralar her zamankinden daha özenli hazırlanır. İnsanlar birbirlerini iftara davet ederler, heyecanlı bir şekilde akşam ezanının okunmasını beklerler ve akşam ezanı ile birlikte Allah’a (c.c) dua ederek oruçlarını açarlar.
TATLILAR SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİDİR
Sofraların da vazgeçilmezleri vardır tabii ki. İnsanlar oruçlarını sünnet olması hasebiyle ilk olarak hurma veya su ile açmayı tercih ederler. Sofraların bir diğer vazgeçilmezi tatlılardır. İftar sofralarında tatlılar olmazsa sofra eksik sayılır. Bu ayda sofralarda en çok bulunan tatlılar ise güllaç, tulumba tatlısı ve kadayıftır.
Yemek yeme safhasından sonra herkes bir köşeye çekilir, televizyon karşısında kanepelere uzanır, yediklerini hazmetmeye çalışır veya akrabalarla, komşularla, arkadaşlarla iftar yapılmışsa yemekten sonra sohbet safhasına geçilir. Bir süre sonra namaz vakti geldiğinde ise teravih namazı kılmak üzere camiye gidilir.
RAMAZAN BAYRAMI İNSANLARA BİR ÖDÜLDÜR
Kâinatın yaratıcısı (c.c) tarafından ramazandan sonra insanlara ödül olarak verilen ve insanları birbirine yaklaştıran, kaynaşmalarını sağlayan Ramazan Bayramı gelir. Ramazan Bayramı oruç tutarken yapılan sabrın dünyadaki mükâfatı olarak da değerlendirilebilir. Bayram günlerinde insanlar birbirlerini ziyaret ederler. Bayram, kâinattan göçüp giden yakınlarımızın hatırlanmasına ve onlara dualar okunmasına vesile olur.
SON SÖZ:
Bu yılki ramazan ayı yaz sıcaklarına denk geldi. Bu ramazanda oruç tutmak diğer ramazanlara göre daha da zor olacaktır. Lakin unutulmamalıdır ki zor şartlar altında yapılan ibadetin sevabı da aynı ölçüde fazla olabilecektir.