MUTSUZ MUSUN YOKSA "MUTLUSUZ" MU?

16.03.2021 00:01

Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu, yeni çıkan "Hayatının Anlamı Kaybettiğin Yerde" adlı kitabında psikolojide yeni bir kavram geliştirmiş: "MUTLUSUZ"LUK...

Kavrama dikkat vermenizi istiyorum. Mutsuzluk değil, "MUTLUSUZ"LUK... Okurken dikkatinizden kaçabilir.

Mehmet Şakiroğlu, kitabında, Mutsuzluk ile MUTLUSUZLUK terimlerinin iki farklı kavram olduğunu ve insanın her mutsuzluk diye tanımladığı duygudurumu halinin mutsuzluk olmadığını söylüyor ve ortaya MUTLUSUZLUK diye bir kavram çıkarıyor.

Peki, mutsuzluk ile MUTLUSUZLUK arasındaki fark nedir?

Mutsuzluk ile MUTLUSUZLUK kavramlarının arasındaki farkı şöyle bir örnekle açıklamak kavramları daha anlaşılır hale getirecektir: "Sahip olduğunuz bir saat var, bu saat sizin için çok değerli ve bu saati kaybettiniz. Bu durumda yaşayacağınız duygu mutsuzluk duygusudur. Fakat sizin bir saatiniz var ve başka bir saat gördünüz, hoşunuza gitti, onu almak istiyorsunuz, paranız yetmiyor, alamıyorsunuz. Alamadığınız için yaşadığınız üzüntü duygusu ise MUTLUSUZLUK'tur. Yani MUTLUSUZLUK, henüz yaşanmamış; ama yaşanması muhtemel mutluluğa erişememe durumunda ortaya çıkan duygudurumu halidir. Mutsuzluk ise elde olan bir şeyin kaybı durumunda ortaya çıkan duygudurumu halidir"

Bu noktada şunu söyleyebilmek de mümkün: Aslında bizi mutlusuz duruma sokan kendimiz değil, içimizdeki "ben"dir. Her insanın içinde bir "ben" yaşar. Yunus Emre de "Bir ben vardır bende, benden içeri" derken tam da bunu kasteder. İçimizdeki bu "ben" doyumsuzdur, hep daha fazlasını ister, bizi de dürterek doyumsuzluğa sürükler.

Bu iki duygudurumu halinin, yani mutsuzluk ve MUTLUSUZLUK halinin, farkına varabilmek ve yaşanan üzüntünün hangisi olduğunu kestirebilmek çok önemli. Kişi bunu yapabilirse, her üzüntülü duygudurumu halinin mutsuzluk olmadığını bilir ve MUTLUSUZLUK duygusunu yaşadığının farkına varabilirse, süreci fazla uzatmadan üzüntülü ruh halinden normal duygu haline daha kolay dönebilir.

Hayatımızın her evresinde yaşadığımız üzüntülü ruh hali salt mutsuzluk değildir. Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu'nun geliştirdiği MUTLUSUZLUK kavramı üzüntülü duygudurumu hallerimizi daha kolay ayırt edebilmemize önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

Bu arada "Hayatının Anlamı Kaybettiğin Yerde" kitabını da alıp okumanızın faydalı olacağını düşünüyorum.

Hayri Temür