İNSANLIK ÖLMEDİ

14.08.2011 10:36

İnsanlar birbirine ve muhtaç olanlara yardımda bulunmalıdır. Müslümanlığın gereklerinden biri de muhtaçlara yardımda bulunmaktır. Bugün dünyada aşırı derecede açlık ve yoksulluk çeken nice insanlar vardır. Özellikle de Afrika ülkelerinde.

Günümüzde bu ülkelerden Somali açlıkla boğuşan yerlerden biridir ve kuraklıktan dolayı son üç ayda 29 bin çocuk açlıktan ölmüştür(1).

Somali açlıkla boğuşurken insanların duyarsız kalmaları Müslümanlığa ve insanlığa sığmamaktadır. Sadece Müslümanlara değil, Müslüman olsun olmasın herkese yardım etmek gerekmektedir. Fahri Kâinat Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) insanlara yardım etme hususunda “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” demiştir. Şu zamanda artık komşuluk sadece aynı mahallede, aynı köyde oturmak da değildir. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın da ifade ettiği gibi bugünkü komşuluk sadece aynı mahallede, aynı sitede oturmak değil, başka illerde, başka ülkelerde yaşayanlar da artık birbirine komşudur(2). Afrika’daki açlığı görüp, duyup asla etkisiz kalamayız.  

BAZI BAĞNAZ DÜŞÜNCELER VAR

Lakin bugün sosyal paylaşım sitesi facebook’ta Somali’deki açlığa karşı yapılan yardımları eleştiren mesajlar dönmektedir. Örneğin okuduğum bir iletide Afrika’daki insanları doyurmaya kendini bir anda adayan Türk halkı, önce ülkenizdeki 30 milyon aç insanı neden düşünmezsiniz?” şeklinde bir not yazmaktaydı. Bu, çok bağnaz bir düşüncedir. Türkiye’deki aç insanlar Somali’nin en zengini konumundadır. Zira bizim ülkemizdeki aç insanların hangilerinin açlıktan kemikleri belli oluyor? Somali’de son üç ayda 5 yaş altı yaklaşık 29 bin çocuk açlıktan ölürken, bizim ülkemizde kaç kişi açlıktan ölüyor? Halimize şükretmeliyiz. Ülkemizdeki açlık kavramıyla Afrika’daki açlık kavramını bir tutamayız. Unutmamalıyız ki ülkemizdeki aç insanların yerinde olmak isteyen binlerce hatta milyonlarca insan vardır. Halimize yüz binlerce şükür. Türkiye, Türkiye değil de Afrika olsaydı o zaman aç insanlarımızın hali nice olurdu hiç düşündük mü?

RAMAZAN AYI YARDIM İÇİN BİR FIRSATTIR

İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı Somali’ye yardım etmek için önemli bir fırsattır. Bu ayda verilecek fitrelerimizi camilere ve Giresun Müftülüğüne giderek Afrika’ya gönderebiliriz. Ayrıca cep telefonlarımızdan “AFRIKA” yazıp 5601’e 2 SMS yollayarak da fitrelerimizi gönderebiliriz.

Giresun Müftüsü Sayın Necati Akkuş’un yaptığı açıklamaya göre de geçtiğimiz hafta (1 haftada) Giresun il genelinde Somali için 407 bin 865 lira yardım toplanmıştır(3). Bir haftada 407 bin 865 lira toplandığına göre geriye kalan günlerde de daha nice 407 bin liralar toplanır Giresun’da. Yapılacak olan yardım günlük bir paket sigara fiyatı kadardır. Bu rakam da insanlarımız için çok yüksek bir meblağ olmamalıdır.

Yardımlaşma ahiret için sağlam bir köprü oluşturur. Unutmayalım ki o insanlar yerinde bizler de olabilirdik. Biraz empati yapmak sanırım konunun önemini daha da kavramamıza yardımcı olacaktır.

SON SÖZ:

Artık bazı kişilerin bağnaz düşünceleri bırakıp dil, din, ırk gözetmeksizin yardıma muhtaç olanlara insanlık vazifesini yapmaları gerekmektedir. Zira insanlık henüz ölmüş değildir.

Afrika’ya yardım için SMS numaraları:

KIZILAY: 2868’e boş mesaj göndererek 5 TL yardımda bulunabilirsiniz.

KİMSE YOK MU?: 5777’ye “ACLIK” yazıp boşluk bırakarak 5 TL gönderebilirsiniz.

DİYANET: 5601’e “AFRIKA” yazıp 5 TL yardım gönderebilirsiniz.

KAYNAKLAR:

(1) https://www.sabah.com.tr/Dunya/2011/08/08/somalide-acligin-son-kurbani-bir-bebek-404806615986  

(2) https://www.kanalturk.com.tr/haber-detay/48437-komsusu-acken-tok-yatan-bizden-degildir-haberi.aspx

(3) https://www.giresunmuftulugu.gov.tr/default.aspx?pid=49301&nid=68436