İHLAS SURESİNİN İNSANA VERDİĞİ MUHTEŞEM MESAJ: "KİBRİNİ YEN"

20.01.2023 12:46

İhlas suresinin Allah'ı birleyen bir tevhid suresi olmasının dışında insana verdiği muhteşem bir mesaj da vardır. 

Sure, özelde Cenabı Allah'ın bir oluşunu anlatırken, genelde ise insana "Kibirlenme. Kibrini yen. Ne bu afra tafra. Sen bu özelliklere sahip misin?" şeklinde harika mesajlar verir. 

Yani Cenabı Allah İhlas suresi üzerinden insana, "KİBRİNİ YEN EY İNSAN EVLADI!!!" uyarısında bulunur. 

4 ayette Cenabı Allah insana şu mesajları verir. 

1) "De ki: O, Allah’tır; tektir": Ey insan! Tek olan, başka benzeri olmayan sadece Allah'tır. Sen tek değilsin. Asla tek olamazsın, olamayacaksın. Kibir yapma. 

2) "Allah muhtaç değildir (Her şey O'na muhtaçtır. O, hiçbir şeye muhtaç değildir)": Ey insan! Afra tafra yapma. Muhtaç olan sensin. Sen su içmeye, yemek yemeye, insanların sana yardım etmesine, sevmeye, sevilmeye vs. her şeye muhtaçsın. 

3) "Doğurtmamıştır (kimsenin babası değildir) ve doğurulmamıştır (kimsenin çocuğu da değildir)": Ey insan! Sen bu özelliklere sahip değilsin. Sen anne olursun, baba olursun. Seni dünyaya getiren birileri vardır. Bu bakımdan da bir yüceliğe sahip değilsin. Kibir yapma..

4) "Hiçbir şey O'na denk ve benzer değildir": Ey insan! Sen tek değilsin. Benzerin vardır. Cinsinden milyarlarcası vardır. Kendini eşsiz sanma. Eşsiz olan sadece Allah'tır. Kibrini yen ve insan olduğunu unutma. 

Sureyi bir de bu mesajlarla değerlendirmek gerekir. 

 

Hayri Temür