HER BAŞARI İÇİN YARDIM EDEN BİRİLERİ OLMUŞTUR
Başarı, basit bir ifadeyle, insanların sabır, azim ve kararlılığının neticesinde hedeflerine ve isteklerine ulaştıkları sonuçlar olarak tanımlanabilir.
Bir işi başarmak, insanların kendilerine inanmalarıyla beyinde başlar. Başarı kavramı insanlara göre değişkenlik gösterir. Kimine göre makam, mevki ve servet; kimine göre ise bir işi hatasız yapmak ve olumlu sonuçlandırmaktır başarı.
Peki, başarıya ulaşmak kişinin kendi başarısı mıdır? Kişi her işi sadece ve sadece kendi çabası ile mi başarır? Bu sorulara bazılarımız “tabii ki herkes başarısını kendi kazanır” şeklinde cevap verebilir. Fakat şu bilinmelidir ki, her başarı kişinin kendisine mal edilmemelidir. Her başarı için yardım eden birileri olmuştur hayatta. Bu söze pek çoğunuz katılmayacaktır belki de. Biz kabul etsek de etmesek de her başarımızın arkasında, gördüğümüz maddi ya da manevi destekler yatmaktadır.
“Her başarı için yardım eden birileri olmuştur hayatta” sözünün gerçekliğini örneklerle açıklamaya çalışayım sizlere. Okul yıllarında bazı dersleri çok iyi anlarız ve başarılı oluruz. Bu derslerde başarılı olmamızda hocalarımızın da katkıları vardır. Onlar bizlere dersleri anlatmasalar, bizi bilgilendirmeseler başarılı olma şansımız çok azdır o derslerde. Bu noktada, en basitinden, derslerdeki başarılarımızda hocalarımızın üzerimizdeki katkısını görürüz (Tabi kendi çalışma azmimizi ve çabamızı da göz ardı etmemek gerek).
Üniversitede hukuk, tıp, mühendislik vs. bölümleri kazanır ve çok iyi bir avukat, doktor, mühendis olabiliriz. Bu noktada ise üniversiteyi bitirmemizde en önemli katkı ailemizin katkısıdır. Onlar bize bu bölümleri okuyup çok iyi birer hukukçu, doktor, mühendis vs. olmamız için maddi kaynaklar ayırırlar ve destek olurlar. Biz çabamızın sonucunda o noktalara ulaşmışızdır; ama o noktalara ulaşmamızdaki ilk basamak ailelerimiz olmuştur.
Bir de iş hayatını verebiliriz örnek olarak. İş hayatında çok önemli noktalara gelebiliriz. Bir şirkette, otelde vs. genel müdür veya üst düzey bir yönetici olabiliriz. Bu pozisyonlara gelebilmek için sabreder ve çok çaba sarf ederiz. En alt kademeden başlarız işi öğrenmeye. Fakat işi doğuştan mı öğreniriz? Hayır, o mesleği birileri öğretir bizlere; tecrübe, bilgi ve birikimlerini aktararak yetişmemize katkılar sağlar. Yani bu noktada da görülüyor ki, iş hayatında kazandığımız başarılarda dahi birilerinin yardımı olmaktadır. Verdiğimiz örnekleri sayfalarca çoğaltabiliriz.
SON SÖZ:
İnsanlar başarılarını kendi azim, sabır ve kararlılığının yanında, birilerinin de maddi ya da manevi yardımları ile kazanırlar. Yani biz farkında olsak da olmasak da başarılarımızda başkalarının yardımları da olmuştur.