GÜ'nün Hedefi Büyük

30.01.2011 16:52

Haber: Hayri TEMÜR / Giresun Gündem Gazetesi

 

Giresun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yılmaz Can projelerini anlattı.

Giresun Üniversitesi rektör vekili Prof. Dr. Yılmaz Can 29.01.2011 (Cumartesi) tarihinde rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında göreve geldiği 2,5 aydan bu yana yaptıkları ve yapacakları hakkında bilgiler verdi.

Konuşmasının başında üniversite hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yılmaz Can, Üniversite bünyesinde 7 Fakülte, 3 Enstitü, 1 Devlet Konservatuarı, 3 Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, 8 Meslek Yüksek Okulu, 4 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunduğunu, 8 bin 444 ön lisans, 6 bin 305 lisans, 54 yüksek lisans öğrencisi olmak üzere toplamda 14 bin 803 öğrencileri olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz Can; “Giresun Üniversitesi halktan kopuktur ve şehir ile bağı yoktur. Üniversiteler şehir ve halk ile kucaklaşmalı, çünkü üniversiteler toplumu aydınlatan ışıklardır. Ben görevde bulunacağım süre içerisinde üniversitenin halk ile sıcak ilişkiler kurmasını sağlayacağım” dedi.

Üniversitenin fiziki altyapı (binalar, sınıflar, laboratuar…vb) ve teknik donanım (internet, bilgisayar…vb) eksikliği olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yılmaz Can; Üniversite’de toplamda 357 akademisyenin bulunduğunu, fakat bu rakamın Türkiye ortalamasının altında olduğunu ve akademisyen sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

Göreve geldiğinde bazı yanlışlıklar gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Yılmaz Can sözlerini şöyle sürdürdü: “Güre Yerleşkesi’ndeki sosyal tesiste kalorifer altyapısı yoktu. Elektrikli ısıtıcılar kullanılıyordu. Şu anda kalorifer sistemi kuruluyor. Öğrencilerin ve idari personelin yemekhanesi hijyenik açıdan uygun bir yer değildi. İkinci dönemin başında sosyal tesiste üst kata bir yemekhane kurulmuş olacak, eski yemekhanenin yerine ise mescit yapılacak. Sosyal tesiste dördüncü katta bulunan kantin İktisat Fakültesindeki kütüphanenin yerine taşınacak. Aynı zamanda Gazi Yerleşkesi’nde de idari personel için özel bir yemekhane kurulacak.”

Güre Yerleşkesine Mühendislik Fakültesi kuracaklarını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz Can; “kurulacak bu Mühendislik Fakültesinde Gıda Mühendisliği bölümü de olacak ve Fındık Araştırma Merkezi, Gıda Mühendisliğine bağlanacak. Fiskobirlik Entegresi ile protokol imzalanarak Gıda Mühendisliği, Fındık Araştırma Merkezi ve Fiskobirlik iş birliği ile fındık mahsulleri üzerinde çalışmalar yapılacak” dedi.

Güre Yerleşkesi’nde yeni rektörlük binasının bittiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz Can, şu anda kullanılan rektörlük binasının da kullanılmaya devam edileceğinin altını çizdi.

Üniversite bünyesine yeni bir Meslek Yüksek Okulu’nun dahil olacağını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz Can sözlerine şöyle devam etti: “Bünyemizde Türk Hava Kurumu (THK) tarafından Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu açılacaktır ve tüm bütçe THK tarafından karşılanacaktır.”

Üniversite sınırlarının yakın gelecekte daha da genişleyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Yılmaz Can; “3266 m2’lik bir araziyi bir milyon 675 bin TL’ye üniversiteye dahil ettik. Fen ve Edebiyat Fakültesini birbirinden ayıracağız ve Enstitüleri bir araya toplayacağız.” dedi.

Öğrencilerin kendilerini psikolojik olarak rahat hissetmeleri açısından Güre Yerleşkesine anıtsal bir giriş kapısı yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz Can; “öğrenciler üniversite dendiği zaman küçük bir şehir hayal ediyorlar. Biz onlara bu şehri yaratacağız” şeklinde konuştu.

Sayın Vali ve Belediye Başkanı’nın desteklerini esirgemediklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz Can, göreve geldiği sırada üniversitenin hiçbir bürokratik makamla uyum içerisinde olmadığını ve şu anda bunu aşarak siyasilerle de iş birliği içerisinde olduklarını kaydetti.

Üniversitenin altyapısının ve kurulacak birimlerin konumlarının belirtildiği bir Master Yerleşim Planı olmadığını da kaydeden Prof. Dr. Yılmaz Can; “şu anda bu Master Yerleşim Planı hazırlanıyor” dedi.

Yapılacak mimari yapıların çiziminin Giresun Üniversitesi tarafından yapılacağını ve inşasının ise TOKİ’ye verileceğini belirten Prof. Dr. Yılmaz Can, Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu için bir uygulama oteli kurulmasını -kesin olmamakla birlikte- düşündüklerini söyledi.

 

TIP FAKÜLTESİ GİRESUN HALKI İÇİN ÖNEMLİDİR

2008 yılında kurulan Tıp Fakültesinin şu anda 60 öğrencisi olduğunu ve bu öğrencilerin Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gördüklerini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz Can, Tıp Fakültesinin Giresun halkı için de çok büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Yılmaz Can’a göre Giresun halkı bu Tıp Fakültesi ile Samsun ve Trabzon’a gitmekten kurtulacaklar ve rahata kavuşup, daha iyi sağlık hizmeti alabilecekler.

Tıp Fakültesinin kurulmuş olduğunu, fakat eğitim binası ve hastane gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz Can; “Hastane olmadan hiçbir profesörü Giresun’a getirmezsiniz. Bir profesör bugün yaklaşık olarak 3 bin 500-4 bin TL maaş alıyor, tıp fakültesi hastanesi ile birlikte bu ücret daha da artıyor. Eğer tıp fakültesi hastaneniz yoksa 3 bin 500-4 bin TL ücrete hiçbir profesör gelmez” dedi.

 

ÖNÜMDE BARİKAT VAR AŞAMIYORUM

İlhan Özdemir Devlet Hastanesi ile protokol imzaladıklarını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz Can sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Tıp fakültesi öğretim üyeleri isterlerse devlet hastanesinde görev yapabilirler. Bu uygulamaya tıp fakültesi dekanlığı tarafından karşı çıkıldı ama yetki rektörün elindedir. Aynı zamanda Samsun ve Trabzon dururken 60 öğrencinin neden Sivas’a gönderildiğini de anlamış değilim. Şu anda tıp fakültesi için yaptığım her teklife tıp fakültesi dekanlığı tarafından karşı çıkılıyor. Temel tıp dersleri (anatomi, fizyoloji…vb) için akademisyen alalım, Sivas’tan öğrencileri getirelim diyorum, tıp fakültesi dekanlığı buna da karşı çıkıyor. Önümde barikat var aşamıyorum. Sebebini bilmiyorum ama ikna edebileceğimi düşünüyorum. 

Bunları basına açıklamamın sebebi “tıp fakültesi hayal oluyor” gibi haberler duyuyorum. Bundan dolayı ise tıp fakültesinin neden geciktiği konusunda açıklama yapıyorum. Tıp fakültesi hastanesi konusunda Sağlık Bakanlığının bir kuralı var. Bu kural; ‘nüfusu beş yüz bin’den az yerlerde Tıp Fakültesi Hastanesi kurulamaz, ancak Sağlık Bakanlığına bağlı olarak Araştırma Hastanesi kurulabilir.’ Biz müstakil bir Tıp Fakültesi Hastanesi kurulması için çabalıyoruz. Eninde sonunda ya müstakil ya da Sağlık Bakanlığına bağlı olarak bir hastane kurulacaktır. Fakat Tıp Fakültesini eski Kale Hastanesi yerine kurmayı da düşünmüyoruz. Zira ‘depreme dayanıksızdır’ raporu verilmiş. O yüzden orayı derslik olarak kullanmayı planlıyoruz. Belki restore ederiz, belki de yeniden inşa ederiz, henüz nasıl yapılacağına karar vermiş değiliz. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından Master Yerleşim Planımız onaylandığında hastanenin çizimine başlayacağız.

Şu anda Tıp Fakültesi bünyesinde 4 öğretim üyesi var. Bunların üç’ü devlet hastanesinde, bir’i göğüs hastanesinde görev yapmaktadır. Basının ve medyanın tıp fakültesi konusunda faydalı olacağını düşünüyorum.”