FATSA KADAR OLAMADIK

27.07.2011 10:19

Giresun’daki üst geçitler görsel olarak Giresun’a hiçbir fayda sağlamıyor ve sağlamamakla beraber demir yığını gibi bir görünüm kazandırıyor.

Giresun Detay gazetesinde okuduğum bir haberde bu konu ele alınarak, Fatsa’da bulunan üst geçitlerin ilçe meydanına renk katarken Giresun’da bulunan aynı model üst geçitlerin görüntüsünün ise sahil kentine adeta bir sanayi görünümü kazandırdığı yazıyordu(1).

Geçen haftaki Samsun yolculuğum esnasında akşamüzeri Fatsa’dan geçerken ışıklandırılmış üst geçitler benim ve ailemin dikkatini çekti.

Bir ilçe belediyesinin yani Fatsa Belediyesi’nin üst geçitleri ışıklandırarak ilçe meydanına görsellik kazandırması takdire şayan bir çalışmadır. Zira her zaman ilk intiba dış görünümle kazanılır. Bir ilçe belediyesi böyle bir çalışma yaparak üst geçitlerden bir görsellik çıkarabiliyorken, Giresun üst geçitlerden neden görsel bir şov çıkaramıyor?

İnsanlar seyahatlerini Giresun üzerinden yaparken insanların dikkatini çekecek ve “Burası neresi?” diye merak ettirecek hiçbir simge yok Giresun sahil yolunda. Örneğin; insanlar şehirlerden geçerken şehrin sahil yolu üzerindeki dikkat çeken unsurlardan dolayı o yerin neresi olduğunu merak edebiliyorlar. Bu da şehrin tanınma çabasına bir katkı sağlıyor.

Yine okuduğum haberde, eğer üst geçitler ışıklandırılırsa elektrik kaçağı yapma ihtimali olabileceği ve bundan dolayı üst geçitlerin ışıklandırılmadığı söyleniyordu(2). Peki, elektrik kaçağı yapma ihtimali olduğu halde Fatsa ilçesi niçin üst geçitlerini ışıklandırıp halkını tehlikeye atıyor? Bunun haricinde İstanbul Boğaz Köprüsü de renk değiştirebilen led armatürlerle ışıklandırılmıştır. Demek oluyor ki bu bahane üstgeçitlerin ışıklandırılmasına engel değil.

GÖZÜMÜZDE CANLANDIRALIM

Giresun’daki üst geçitler yapıldığı andan itibaren sürekli düşünürdüm: “Üst geçitlerimiz yeşil-beyaz veya rengârenk bir renge boyansa, ışıklandırılsa ve çotanak arması konulsa…”

Gözümüzde canlandırırsak: “Gündüzleri yeşil-beyaz veya daha renkli ve çotanak armalı üst geçitler, akşamları ise ışıklandırılmış ve çotanak armalı üst geçitler…” Gözümüzde canlandırması dahi çok güzel değil mi?

Lakin ne yazık ki Giresun’a görsel olarak güzellik katacak küçük bir çalışma için bile bir ilçe olan Fatsa kadar dahi olamadık. Çok yazık…

SON SÖZ:

Ordu-Giresun havaalanının Giresun turizminin gelişmesine de katkı sağlayacağı söyleniyorsa turistik bir bölge olacak Giresun’un da artık görselliğe ihtiyacı olacaktır. Yetkililer bu konuda harekete geçmelidir ve sahil yolundaki üst geçitlerden görsel bir şov oluşturulmalıdır. Zira bu konu Giresun için can alıcı konulardan bir tanesidir.

 

KAYNAK:

(1, 2) https://www.giresundetay.com/haberoku.asp?id=4370