DİNİ KULLANARAK ZENGİNLEŞEN DİN ADAMLARININ PEŞİNDEN GİTMEK CAİZ MİDİR?

08.09.2021 17:59

Ey iman edenler! Hahamlardan ve rahiplerden birçoğu insanların mallarını haksız yollardan yerler ve Allah'ın yolundan alıkoyarlar. Altın ve gümüşü yığıp da onları Allah yolunda harcamayanlar yok mu, işte onlara elem verici bir azabı müjdele! (Tevbe Suresi, 9/34) 

Tevbe Suresi, 9/34. ayette yahudi ve hıristiyan din adamları haham ve rahipler üzerinden genel bir mesaj verilmekte ve din adamlarının menfaatleri kapsamında zenginleşmesi kast edilmektedir. 

Bu tip dini kullanan ve insanlar üzerinden zenginleşen sözde din adamları günümüzde de yok mu? Fakat buradaki ayette, şunu ayırt etmek gerekir: Ayette "birçoğu" diye ifade geçer. Yüce Allah burada mananın bütününde kapsayıcılık olmadığını bildirir. Yani Yüce Allah, din adamları içinde dini hakkıyla anlatanların da olacağını söyler. 

Ayrıca Tevbe Suresi, 9/34. ayeti Yasin Suresi, 36/21. ayetle birlikte değerlendirmek gerekir. 

Yasin Suresi, 36/21. ayette, "Sizden hiçbir ücret istemeyen elçilere uyun" denir. Hatta Kur'an'da bütün peygamberlerin "Sizden hiçbir ücret istemiyorum" diye söylediği bildirilir. 

Tabii ki alimlerin ve din adamlarının bilgilerinden ve görüşlerinden, Kur'an'a aykırı olmamak şartıyla, faydalanılabilir. Aksi durum Kur'an'a göre uygun değil ve yasaktır. 

Hayri Temür