ÇOCUKLUK DÖNEMİ KAMERA GÖREVİ GÖRÜR

14.04.2021 17:25

İnsan, yaşadığı kişisel deneyimlerinden dersler çıkarır. Hayat denilen serüven kişinin olgunlaşabilmesi için zaten bunu gerektirir. Kişi, yaşadığı deneyimlerden bilinçli olarak dersler çıkarabildiği gibi, farkında olmadan da sonuçlar çıkarabilir. 

Yaşanan deneyimlerden sonuçlar çıkarmak sadece yetişkin insana ait bir özellik değildir. Çocuklar da deneyimlerinden sonuçlar çıkarır ve çocukların çıkardığı bu sonuçlar yaşamlarını şekillendirebilecek, farkında olmadan yaptıkları çıkarımlardır. 

Eğer insanın, çocukluğunda, anne-babaya sorduğu sorular karşılıksız kalmışsa, çocuk her konuştuğunda anne-baba sürekli "boş, boş konuşma" gibi şeyler söylemişse, çocuk ilgi görmemişse, hep başkalarıyla kıyaslanıp başarısız durumları ön plana çıkarılmışsa; bu çocuk yaşadıklarından, otomatik olarak, değersiz olduğu, sorduklarının hep önemsiz olduğu ve kendisinin bir işe yaramadığı gibi sonuçlar çıkarabilir. Çıkardığı bu sonuçları da bilinçli olarak değil, farkında olmadan hisleri ve sezgileri yoluyla elde eder. 

Sonra ne olur? Çocuk, kendini çıkardığı sonuca göre değerlendirir ve herkesin de kendisi hakkında öyle düşündüğü kanaatine varır. İnsan kendini nasıl görüyorsa, başkalarının da ona o şekilde davranacağını düşünür. 

Bunun tam tersi de çocuk için zehirli bir durumdur. Onu gereğinden fazla pohpohlamak, ona prens veya prensesmiş gibi davranmak, başka çocuklardan üstün bir varlıkmış gibi onu lanse etmek de çocuğun dünyasında olumsuz durumlar oluşturur. Bu kez de çocuk büyüdüğünde kendisini dünyanın merkezindeymiş gibi, herkesten daha önemli bir varlıkmış gibi görür ve herkesin ona kutsal bir varlığa davranır gibi davranmasını bekler. Bunun böyle olmadığını görmesi ve anlaması da çok uzun zaman alır. 

Çocuk psikolojisinde her şeyin dozunda verilmesi gerekir. Sevginin de, ilginin de... 

Bu yüzden insanın çocukluk dönemi çok önemlidir. Bütün bir hayatı şekillendirir. Çocukluk dönemi tabiri caizse bir kamera görevi görür ve yaşadığı her şeyi kaybolmamak ve gerektiğinde gün yüzüne çıkmak üzere bilinçaltına kaydeder. 

Hayri Temür