ÇOCUĞUN YALAN SÖYLEMESİNDE BÜYÜK PAY ANNE BABANINDIR

28.03.2019 13:19

Çocuklarımız eğer yalan söylüyorlarsa, burada bir yanlış var demektir.

Bir çocuk yalan söylüyorsa, anne babalar olarak o çocuğu yalan söylemeyecek kadar güçlü bir yapıda yetiştirememişiz demektir. Bunda çocuk kadar biz ailelerin de sorumluluğu vardır. Çünkü insanı yalan söylemeye karşısındaki insan teşvik eder.

Öncelikle çocuklarımıza yalanın ne kadar kötü bir şey olduğunu, yalan söylemenin ahlakımıza aykırı olduğunu, kişiler arası iletişimi de zedeleyeceğini anlatmamız gerekir.

Daha sonra çocuk bize yaptığı bir yanlışta doğruyu itiraf ettiğinde ona kızıp bağırmadan dinlemeli ve hatasını açıklamalıyız. Aksini yaptığımız takdirde, yani çocuğa bağırıp çağırdığımızda, çocuk yalana başvurmaya yönelir ve bunun işe yaradığını görünce artık zorda kaldığı her durumda yalana sığınmaya başlar. Sonra bu alışkanlık haline gelebilir.

Yalan söylemek ahlakı yok eden en büyük silahlardan biridir. O yüzden çocuğun yalan konuşmasında anne babanın sorumluluğu oldukça büyüktür.

Çocuklarımızı her ne olursa olsun doğruyu söylemeye teşvik etmeliyiz. Bunu yaparken de onları yalana yönlendirecek davranışlardan kaçınmalıyız.

Hayri Temür