ÇOCUĞUN CANININ SIKILMASINA İZİN VERMELİYİZ

10.04.2019 13:22

Eskiden televizyonlar, tabletler, bilgisayarlar ve internet yoktu. Haliyle çocukken canımız sıkıldığında can sıkıntımızı bu aletlerle gideremezdik.

Bunların yerine kendimizce bir şeyler bulur, öyle vakit geçirirdik. Hayal dünyamızı kullanırdık mesela. Çünkü canımızın sıkıntısını gidermek için kendimiz düşünmek zorundaydık. Oyunlarımızdan biz sorumluyduk.

Çocukta can sıkıntısı aslında güzel bir şeydir. Fakat bugünkü durumda çocukların canlarının sıkılmasına izin vermiyoruz. Sıkıldıkları an ellerine hemen tablet, telefon ve bilgisayarları veriyoruz; önlerine çeşit çeşit oyuncakları atıyoruz. Böylece çocuklar sadece onlarla vakit geçiriyorlar. Can sıkıntısı nedir, bilmiyorlar.

Can sıkıntısını sürekli telefon, tablet ve internetle gideren çocuklar; bu imkânlar olmadığında kendilerine alternatif oyunlar üretemezler. Bugün çocuklar birbirleriyle bile oyun oynamayı bilmiyorlar.

Çocuğun canının sıkılmasına müsaade etmeliyiz. Etmeliyiz ki bir yetişkin olduğunda yalnız kaldığı zamanlarda kendine yetebilsin.

Eğer çocuğun canının sıkılmasına biz hemen müdahale edersek, çocuk ileride yalnız kalmaktan, sıkılmaktan korkabilir ve sırf çevresindeki insanlar azalmasın ve yalnız kalmayayım, diye insanları kaybetmemek uğruna kendini kullandırabilir veya insanlara yalakalık yaparak onları kendi çevresinde tutmaya çalışabilir.

Bu yüzden çocukların canlarının sıkılmalarına izin verilmeli ve müdahale edilmemelidir. Çocukta can sıkıntısı faydalıdır, çocuğun hayal dünyasının ve yaratıcılığının gelişmesinde önemli rol oynayabilir.

Hayri Temür