BUNLAR İNSAN OLAMAZ

19.06.2011 17:49

Yıllardır aynı yastığa baş koymuş, iyi ve kötü günleri paylaşmış eşinin, bir insanın canına kıyan kişiler insan olabilir mi? Bence olamaz. Yaratılış bakımından insan olsalar bile kişilik ve gerçeklik bakımından insan olma ihtimalleri yoktur bu kişilerin. Sadece insan görünümlü yaratıklardır onlar.

 

Son zamanlarda televizyon ve gazetelerde erkeklerin eşlerini sokak ortasında öldürdüğü haberlerini sıkça duyuyoruz ve okuyoruz. Ardı arkası kesilmiyor bu haberlerin. Cehalet ve eğitimsizlik bir türlü engellenemiyor.

 

Bu tür haberlerden bir tanesini de 18 Haziran Cumartesi günü Sabah gazetesinde okudum. Gazetede, Denizli'de kocasından kötü muamele gördüğü iddiasıyla sığınma evinde kalmaya başlayan bir kadının 20 yıllık eşi tarafından sokak ortasında tüfekle vurularak öldürüldüğü yazıyordu(1). İddiaya göre bu şahıs daha sonra kendisini de vurmuş ve yaralı olarak hastaneye kaldırılmış. Kadını vurma sebebi ise kadının şiddet gördüğü gerekçesiyle boşanmak istemesiymiş. Ne yani herkes bir kişiye mahkûm olmak zorunda mı beyefendi?

 

Şunu anlamakta güçlük çekiyorum: “İnsan eşine neden şiddet uygular ki? Tartıştığı veya ayrılma noktasına geldiği vakit bile olsa yıllarca hayatını paylaştığı kişinin canına nasıl kıyabilir ki?” Ben bunu anlayamıyorum ve sebebinin tamamen eğitimsizlik ve beraberinde gelen cehaletten kaynaklandığını düşünüyorum. Bu tür olaylara sebep olan kişiler kesinlikle eğitim seviyesi düşük kişilerdir.

 

Bu haberlere dikkat etmişseniz, eşini öldüren kişiler genelde kendilerini de öldürmeye çalışıyorlar. Vicdan azabı çekmeye başlıyorlar çünkü. Bir anlık öfkelerine yenik düşüyorlar. Sonucu da, “Öfkeyle kalkan zararla oturur” atasözünü de hatırlarsak, artık telafi edilemeyecek bir zarar oluyor.

 

Yaratılış gereği insanın doğasında vardır “öfkelenmek”. Lakin bu yapının yaratılıştan gelmesi Allahu Teâlâ’nın (c.c) verdiği bir cana kıyma, hayatını paylaştığı kişiye şiddet uygulama ve onu öldürme hakkını vermez kimseye. Bakın Allahu Teâlâ (c.c) yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimde can almanın hükmünü şu şekilde açıklıyor: “Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır (Nisa Suresi, 93. ayet).  

 

Ben bir insan olarak, eşlerine şiddet uygulayan ve eşlerinin canına kıyan insan görünümlü yaratıklardan gerçekten tiksiniyor, sizlerin de benimle aynı fikirde olduğunuzu ve hiç kimsenin böyle bir duruma tepkisiz kalamayacağını düşünüyorum. Zira erkek dediğiniz elinin sertliğini değil, yüreğinin mertliğini hissettirmeli eşine.

 

 

SON SÖZ:

 

Bu tür cinayetlerde verilecek cezaların çok ağır cezalar olması gerekiyor. Hatta kişinin müebbet hapis cezası ile yargılanması daha caydırıcı bir ceza olur belki de. 

 

 

KAYNAK:

(1) https://www.sabah.com.tr/Yasam/2011/06/18/karisini-oldurup-kendini-vurdu