BİR GİRESUN FİLMİ “25. KARE” GELİYOR

01.10.2011 18:37

Giresun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Görsel Sanatlar Kulübünden “25. Kare” adında uzun metrajlı bir Giresun filmi geliyor. Evet, yanlış okumadınız Giresun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin hazırlamış olduğu bu sinema filmi Aralık ayında G-City sinema salonunda Giresunlu hemşerileriyle buluşacak ve bir dakika 30 saniyelik fragmanın yarattığı izlenim ile de sanata merakı olan öğrencilerin ve bir meslek lisesi öğrencilerinin sanatsal anlamda neler yapabileceğini gösteren bir film olacak gibi. En azından filmin fragmanı bunu gösterir nitelikte.

Filmin fragmanını izledikten sonra film hakkında bir araştırma yaptım. Film hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşmadan önce isterseniz Giresun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Görsel Sanatlar Kulübünün ne olduğundan ve neyi amaçladığından biraz bahsedelim.

Görsel Sanatlar Kulübü, Giresun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde sosyal bir faaliyet alanı yaratmakla beraber, yarattığı bu sosyal faaliyet alanı ile öğrencilerin de yeteneklerini sergileme fırsatı bulduğu bir sosyal faaliyet kulübüdür. Görsel Sanatlar Kulübünün amacı uzun ve kısa metrajlı filmler çekerek bir meslek lisesinin neler yapabileceğini göstermek, öğrencilerin sinemaya olan ilgilerini artırmak ve kabiliyetlerini ortaya çıkarmaktır.

Giresun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Görsel Sanatlar Kulübü bu güne kadar “Makine-i Şahane (uzun metrajlı), Kutup Yıldızı (kısa metrajlı), Karizma (kısa metrajlı), Sabır (kısa metrajlı)” olmak üzere üç kısa metrajlı ve bir de uzun metrajlı filmler çekmiştir. Aynı zamanda çektiği bu filmlerden “Sabır” isimli kısa metrajlı film ile “Gençliğin Gözünden Türkiye Liselerarası Kısa Film Yarışması”na katılmış ve onlarca film arasından ilk 10’a girmiştir.

Giresun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Görsel Sanatlar Kulübü yaklaşık 3 yıldır uzun metrajlı bir film üzerinde çalışmaktaydı ve bu çalışmasını ciddiyetle ve titizlikle yürütmekteydi. Üzerinde çalışılan ve komedi tarzında bir okul filmi olan “25. Kare” adlı filmin aylar önce Giresun Gündem gazetesinde haberi yapılmış ve halkımızın bu çalışmadan bilgi sahibi olması amaçlanmıştı.

FİLM GİRESUN’UN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE ÇEKİLDİ

Aralık 2011’de G-City sinema salonunda vizyona girecek olan film Giresun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Giresun Kalesi, Giresun Adası ve Giresun’un değişik mekânlarında çekilmiştir. Senaryosu üzerinde yaklaşık 3 yıl çalışılmış bir Giresun filmidir “25. Kare”.

Filmin çekimleri için kullanılan ekipmanlar haricinde 1000 TL’lik bir bütçe kullanılmış. Film hakkında verilen bilgilerde gözüme çok trajik bir ifade takıldı. Filmin bütçesi için sponsor olmaları amacıyla Giresun’da birçok firmayla görüşülüyor; fakat hiç biri projeye inanmıyor ve sponsor desteği vermiyorlar. Anladığım kadarıyla ekip bu duruma çok içerlemiş. Eminim ki bu firmalar bu filmi izlediklerinde “Helal olsun yapmışlar, bizim çocuklarımız da gerçekten güzel bir şey başarmışlar” diyeceklerdir. Göğüsleri kabaracak; ama Giresun için bir şey yapmaları istendiğinde yine sırtlarını dönecekler ve “Giresun neden gelişmiyor?” diye feryad-ı figan etmeye devam edecekler.

Bu ayrıntıyı belirttikten sonra tekrar filmle ilgili bilgi vereyim. Filmin başrollerini okuldan 3 öğrenci ve bir müdür yardımcısı paylaşıyor. Ejder isimli karakteri Hüseyin Bay, Kerim isimli karakteri Zafer Denktaş, Süleyman isimli karakteri Dursun Güner isimli öğrenci, Erdem Hoca karakterini ise müdür yardımcısı Erdem Gülertekin canlandırıyor. Filmin set ekibinde ise Yönetmen-Senaryo-Kurgu-Montaj E. Selim Öngöz ve Murat Aksoy; Görüntü Yönetmeni-Kameraman Mehmet Kostakoğlu; okul öğrencilerinden Bülent Karaosmanoğlu görev yaparak bir Giresun filmi ortaya çıkarılmış.

SON SÖZ:

Aralık 2011’de G-City sinema salonunda vizyona girecek komedi tarzında bir okul filmi olan “25. Kare” filmine bir Giresunlu olarak sahip çıkmalıyız. Hani hep deniyor ya “Trabzon ve Ordu bizden daha gelişmiş durumda” diye. İşte bu illerin bizden daha gelişmiş olması hemşerilerinin yaptıklarına sahip çıkmaları ve destek vermelerinden dolayıdır. Aslında bu çok basit değil mi? Hadi hep birlikte Giresun milliyetçiliği yapalım ve Aralık 2011’de vizyona girecek ve meslek liselerine gönderdiğimiz kardeşlerimizin ve çocuklarımızın da neler yapabileceğini gösteren “25. Kare” filmine ilgi gösterelim.

 

Görsel Sanatlar Kulübünün filmleri www.sanatokulu.org ve https://www.giresuneml.k12.tr sitelerinden izlenebilir.

 

“25. Kare” filminin fragmanını izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=M4kODVO20ik