BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ OLARAK "TAKVA DUYGUSU"
Cenabı Allah Kur'an'da, insanın fıtratına, yani yaratılışına kötülük ve takva kabiliyetini yerleştirdiğini beyan eder (Şems Suresi, 91/8). Bir başka ayette de insana imanı sevdirdiğini ve kötülükleri çirkin gösterdiğini bildirir (Hucurât Suresi, 49/7-8).
Cenabı Allah yaratılışta insana verdiği kötülük ve takva duygularını eşit miktarda aşılamıyor, takva duygusunu daha baskın aşıladığını söyleyerek insanın işini kolaylaştırdığına dikkat çekiyor.
Takva; kötülüklerden ve günahlardan kaçınmak, yani sorumlu davranmak demektir.
Takvayı tam olarak anlayabilmek için Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı hocanın takvayla ilgili "Bağışıklık Sistemi" benzetmesi çok önemlidir. Prof. Dr. Mehmet Okuyan hoca kitabında bu benzetmeye yer verir. (Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Yaratılış, Din ve Risalet, Düşün Yayıncılık, Sayfa: 88).
Bayraktar Bayraklı hoca takvayı bağışıklık sistemi olarak muhteşem bir benzetmeyle tanımlar. Biz de takvayı aynı şekilde bağışıklık sistemi olarak tanımlarsak takvanın tam olarak ne anlama geldiği noktasında çok daha ufuk açıcı bir değerlendirme zihnimizde yer alacaktır.
Nasıl ki insanda bağışıklık sistemi güçlü olduğunda bu sistem insanı hastalıklara karşı korur, hastalıklarla mücadele ederek virüslerin vücuda bulaşmasına engel olur veya hastalıklardan kolaylıkla kurtulmayı sağlar; benzer şekilde takva duygusunu da bağışıklık sistemi olarak tanımlarsak, insanda takva duygusu ne kadar güçlü olursa bu duygu kötülüklere ve günahlara karşı direnmeyi de o ölçüde kolay sağlayacaktır.
Takvaya böyle baktığımızda takvanın ne anlama geldiğini daha kolay içselleştirmek mümkün olacaktır.
Hayri Temür