BİR TURİZM ÇEŞİTİ: DOĞUM TURİZMİ
Sevgili okuyucular, bu yazımda tıpkı “Arkadaş ve Akraba Ziyareti” turizmi gibi Türkçe kaynaklarda pek rastlanmayan, fakat İngilizce kaynaklarda “Birth Tourism” olarak geçen “Doğum Turizmi”nden bahsedeceğim.
Belki de kiminiz bu nasıl bir turizm çeşiti, doğumdan turizm mi olur ne alaka, daha önce hiç duymadım diyecektir. Aslında turizm literatüründe İngilizce kaynaklarda geçen o kadar çok bilinmedik ve duyulmadık turizm çeşiti var ki. Mesela bir tanesi “Dark Tourism”. Yani Türkçesi “Karanlık Turizm (Keder, Hüzün Turizmi)”dir. Bu turizm çeşiti insanların savaş ve doğal afetlerin yaşandığı yerlere, bu yerleri görmek için gitmeleri ile gerçekleşen bir turizm çeşitidir. Bu konuyu daha sonra detaylı olarak inceleyebiliriz.
Her neyse… Gelelim biz asıl konumuza. Yani “Doğum Turizmi”ne. Turizm yazınını inceleyip, araştırdığınızda bu olayın turizmin bir çeşiti olarak kabul edildiğini göreceksiniz.
Peki, Doğum turizmi nedir, nasıl yapılır? Doğum turizmi, hamile olan kişilerin çocuklarını dünyaya getirmek için doğumdan 2 ay kadar önce yurt dışına gitmeleri ve burada doğumu gerçekleştirip, gittikleri yerin vatandaşlığını çocuklarının almaları için gerçekleştirilen bir turizm çeşitidir.
Bu turizmin gerçekleşebilmesi için de ülkelerin buna yasal olarak izin vermesi gerekiyor. Bugün buna yasal olarak ABD izin vermektedir. Lakin, son zamanlarda ABD’nin doğumla gelen vatandaşlık hakkını değiştirmesi gündemdedir. ABD’nin haricinde daha önce İngiltere ve Avustralya da doğumla gelen vatandaşlığa izin veriyormuş ve 1980’lerin ortasında bu durumu değiştirmişler(1).
Şu anda en yaygın olan ülke ABD’dir ve ABD’ye Çin, Meksika ve Türkiye gibi ülkelerden yasal olarak doğum yapmak için gidenlerin sayısı artmaktadır.
Şunu da belirtmek gerekir ki bu turizm çeşitine katılan kitle, genel olarak turizm olayına katılan kitleden daha zengin bir kitledir.
Peki, doğum turizmi nerelere para kazandırır? Bu turizm; tur şirketlerine, otellere ve hastanelere para kazandırmaktadır. Bunun için tur paketleri arasına “doğum turizmi” paketini hazırlayıp, ekleyen tur şirketleri vardır ve fiyat olarak ise çok pahalı paketlerdir. Türkiye’den örnek verirsek bu paket için verilen ücret 25 bin ile 40 bin dolar(2) arasındadır. ABD’de oteller bu turizmden aylık 15 bin dolar kazanabilmektedir ve kişilerin konaklama süreleri ise doğumdan öncesi ve sonrası olmak üzere 4 ayı bulmaktadır(3).
ABD’ye daha çok Çin, Meksika ve Türkiye’den doğum turizmi için gidenler olduğunu yukarıda belirttim. Örneğin; 2003 yılından bu yana Türkiye’den 12 binin üzerinde Türk anne doğum yapmak için ABD’ye gitmiştir(4). Rakama baktığımızda 7 yılda o kadar da abartılı bir rakam olmadığını görmekteyiz. Zaten abartılı bir rakam olamazda… Peki, niçin olamaz? Zira kitle sadece zengin bir kitle olduğu için ve doğum olayının da sürekli olmayacağından dolayı katılım sayısı doğal olarak kısıtlı olacaktır. Yani, katılım sayısının pek de fazla olmadığı bir turizm çeşiti olduğunu söylemek mümkündür.
Evet, sevgili okuyucular, bu yazımda da turizm literatürüne katkı sağlaması amacı ile bir turizm çeşitini daha kaleme almış oldum. Böylece ismini belki de hiç duymadığınız bir turizm çeşitini de öğrenmiş oldunuz.
-----------------------------------------
KAYNAK:
(1,2)https://www.bayanposta.com/wiki/K%C3%96RFEZ_%C3%9CLKELER%C4%B0N%C4%B0N_SA%C4%9ELIK_TUR%C4%B0ZM%C4%B0_TERC%C4%B0H%C4%B0_T%C3%9CRK%C4%B0YE (03.12.2010)
(3) https://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2010/02/27/asiret_reisleri_dogum_turizmi_modasina_uydu (03.12.2010)
(4) https://haber.gazetevatan.com/dogum-icin-abdyi-sectik/343940/30/Dunya (03.12.2010)