BİR TURİZM ÇEŞİTİ: ARKADAŞ VE AKRABA ZİYARETİ

22.05.2010 13:35

Değerli okuyucular bugüne kadar yazmış olduğum yazılardan da anlaşılacağı üzere yazılarımı turizm literatürüne konu olarak elimden geldiğince katkı sağlamak amacı ile yazmaktayım.

Bu haftaki yazımda Türkçe kaynaklarda pek fazla hatta hiç rastlanılmayan, fakat İngilizce kaynaklarda ‘Visiting Friends and Relatives’ ismi altında geçen ‘Arkadaş ve Akraba Ziyareti’ turizminden bahsedeceğim.

İsminden de anlayacağımız gibi Arkadaş ve Akraba Ziyareti turizmi farklı ülkelerde/şehirlerde yaşayan insanların farklı yerlerdeki akrabalarını veya arkadaşlarını ziyaret etmeleriyle gerçekleşen bir turizm çeşididir. Aslında herkesin hayatında farkında olmadan katıldığı bir turizm çeşidi olduğunu da söyleyebiliriz. Örneğin; yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın her yıl Türkiye’ye gelmeleri.

VFR turizmi gelecek vadeden (Future Trend) bir turizm çeşididir. Günümüzde eskiye göre daha da fazla yapılmaktadır. Peki, VFR turizminin bugün ‘Future Trend’ olmasının sebepleri nelerdir?

1. Günümüzde ulaşım olanaklarının artmış olması,

2. Yaşam şartlarından dolayı aile bireylerinin çalışma ve evlenme gibi sebeplerle farklı yerlerde yaşamaya başlaması,

3. Çalışma şartlarının artık eskiye oranla daha da iyileşmesinden dolayı insanların tatil yapmaya daha fazla olanak bulmaları,

VFR turizminin iki tane olumsuz etkisinden söz etmek mümkündür. Birincisi; turizm sektörü için hizmet veren konaklama işletmelerine hiçbir katkı sağlamamasıdır. Zira bu turizmi gerçekleştiren kişi/kişiler gittikleri yerlerde arkadaşlarının veya akrabalarının evlerinde kalırlar. İkincisi ise bu amaçla gelen turistlerin kayıt altında tutulamamalarıdır. Yani, bu kişi/kişiler hiçbir konaklama işletmelerinde kalmadıklarından dolayı resmi olarak turizm istatistiklerine eklenemezler (Bu durum daha çok iç turizm için geçerlidir).

Sonuç olarak şunu diyebiliriz ki insanlar hayatları boyunca sürekli olarak bu turizm çeşidini gerçekleştirmektedir ve insanlar var oldukça turizmin bu çeşidi de var olacaktır.

Değerli okuyucular Türkçe kaynaklarda bu konudan fazla bahsedilmediğinden dolayı basit bir şekilde de olsa biraz bahsetmek istedim.