Giresun Turizmi ve Tanıtma Derneği Başkanı Asaf Zeki Kitapçı ile Röportaj
Ropörtaj: Hayri TEMÜR / Giresun Gündem Gazetesi
Giresun GÜNDEM Giresun Turizmi ve Tanıtma Derneği Başkanı Asaf Zeki Kitapçı ile Giresun Turizmini konuştu. Söyleşinin detaylarını siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Kendinizden bahseder misiniz?
1956 yılında Giresun’da doğdum. İlk ve orta öğretimimi Giresun’da bitirdim. Daha sonra Ankara İktisadi ve Ticaret Akademisinden mezun oldum. 1977 yılında da ticarete başladım.
Giresun Turizmi ve Tanıtma Derneği kaç yılında kuruldu ve ne kadar zamandır başkanlığını yürütüyorsunuz?
Giresun Turizmi ve Tanıtma Derneği 1975 yılında kurulmuş bir dernektir. Ben de yaklaşık 15 yıldır derneğimizin başkanlığını yürütüyorum.
Derneğinizin görevi nedir?
Derneğimizin görevi yeni fikirler ve projeler üretmek, turizm alt yapı sorunlarını teşhis etmek ve bu sorunların çözüm yollarına ilişkin raporları Belediyeye ve valiliğe sunmaktır.
Giresun Turizmi ve Tanıtma Derneği olarak bugüne kadar yaptığınız faaliyetler nelerdir?
Yönetime ilk geldiğimizde Giresun Adasını turizme açmayı amaçladık. Dönemin valisi Atilla Koç zamanında o zamanki Belediye Başkanı Mehmet Işık ile birlikte Giresun Adasını turizme açtık. Daha sonra Giresun Kalesine,. Giresun Adası ve Seyyid Vakkas Türbesine Türkçe/İngilizce levha koyduk. Fakat türbedeki levha restorasyon dolayısıyla değiştirildi. Çeşitli faaliyetlerimiz oldu. Atapark’ta bir danışma ofisi kurduk. Gelen turistlere orada 24 saat hizmet veriyoruz. Broşürler bastırıp ücretsiz dağıtıyoruz.
Düzenlenen fuarlara katılıyor musunuz?
Giresun’un tanıtma amaçlı yurt içi ve yurt dışı fuarlar ve panellere katılıyoruz.
Giresun Turizminin tanıtılması için belediye ve valilikle ortak çalışmalar yapıyor musunuz?
Biz Giresun Turizmi ve Tanıtma Derneği olarak Giresun turizminin alt yapısındaki eksiklikleri, Giresun Kalesinin, şehir içi trafiğinin ve meydanın sorunları ile ilgili çözüm yollarının da bulunduğu detaylı bir rapor hazırlayarak valiye ve belediye başkanına sunuyoruz. Dernek olarak daha önceki yıllarda valilerimiz ve belediye başkanlarımızı bir araçla birlikte Giresun’da turist gibi gezdirdik. Bir turist Giresun’a gelirse nasıl ve nereleri gezer bunları gösterdik. Biz aslında çok işler yaptık, fakat diğer illerle oranladığımızda turizm açısından kabuğumuzu kırmış değiliz.
Sunduğunuz bu raporların dikkate alındığını düşünüyor musunuz?
Dikkate alınıp alınmadığını halkımız söyleyebilir.
Sizce Giresun turizminin gelişmesi için nasıl bir çalışma içine girilmeli?
Öncelikle milletvekilleri, valilik ve belediyenin ortak bir çalışma içine girmesi gerek. Çünkü Giresun’daki sorunlar bu üçünün bir araya gelmesiyle çözülebilecek sorunlardır. Maalesef biz bunu yapamadık ve yapamıyoruz. Sadece Giresun Turizmi ve Tanıtma Derneğinin çabasıyla çözülebilecek sorunlar değildir. Derneğimizin bütçesi kısıtlı, araç ve ekipmanlarınız yok, bu durumda ne yapabiliriz ki? Fakat bizim gibi fikir üreten başka illerdeki dernekler milletvekillerinin, valiliğin ve belediyenin destek vermeleri ile Giresun’dan çok daha ileri durumdalar. Hatta birçoğu bizim fikirlerimizi çaldı diyebilirim.
Son 15 yılda basına verdiğim demeçleri okuyan ve duyan farklı illerdeki gazeteciler benimle röportaj yaptılar. Bizin Giresun için söylediğimiz projelerle bu iller turizmde iki-üç adım öne geçtiler. 15 yıl önce hediyelik eşya dediğimizde kimse hediyelik eşyayı bilmiyordu. Biz hediyelik eşyalar yaparak üzerine “Giresun, Turkey” yazdık. El yapımı eşyalar çıkardık. Tabi bunda sahip çıkılıp desteklenmediği için fazla başarılı olamadık. Başka iller bunu daha ileri götürdüler ve bu şekilde o yöreye turist çekmeye başladılar.
Bizim iyi fikirlerimiz var. Ama bu fikirler için öncelikle milletvekilli, vali ve belediye başkanı desteği şart.Üçü bir arada çalışmıyorsa hiçbir fikri gerçekleştiremezsiniz.
Giresun Adası için ne düşünüyorsunuz?
Evet, bizim Karadeniz’de tek olan bir adamız var. Fakat giremediğiniz ada sizin değildir. Adaya ulaşım için halen daha bir araç aldıramadık. Bunun için girişimlerimiz oldu. İstanbul’dan bir tekne bulduk. Devletin desteği kesildi ve alamadık. Ama aynısını Gaziantep Belediyesi yaptı. Şimdi Halfeti Barajında turist taşıyorlar.
Peki, Giresun’da turizmin kalkınması için neler yapılabilir?
Bir defa çok önemli bir eksiklik var. Gelen bir tur otobüsü meydanda mola verdiğinde otobüsteki 60 kişinin gidebileceği bir tuvaletimiz yok. Bir düşünelim: İstanbul’dan bir tur otobüsü geldi ve Giresun’da meydanda mola verdi. Rehberleri yürüyerek Giresun’u gezdirecek. Önce ne yapılması gerek? Bir ihtiyaç molası verilmesi gerek dimi? Yani Turlar durduğu zaman önce bir tuvalet molası verir. 60 kişilik bir grup için sizin iki ya da üç kişilik bir tuvaletiniz varsa turla gelen kişilerin 40 dakikası orada gider. Turlar tuvalet ihtiyacı için ancak 10 dakika ayırabilirler. Çünkü geri kalan zamanla da şehri gezecekler. Örneğin; Mardin’de tur otobüslerinin durabilmesi için belediye meydanında yer yapmışlar. Hemen yan tarafta da 40 kişilik erkekler, 40 kişilik de bayanlar için bir tuvalet var. Mola verdiğinizde hemen bir folklor grubu geliyor ve turistleri de aralarına alarak eğleniyorlar. Ben Mardin’de Turizm Derneği Başkanı olsaydım alt yapı hazır olduğu için daha farklı şeyler yapardım. Giresun’da yapamıyorum, çünkü alt yapı eksikliğimiz var.
Biz Giresun olarak daha turizmin alfabesini biliyoruz, anlamış değiliz. Laf olsun diye herkes çıkıp turizmden bahsediyor. İşte adamız şöyle güzel, kalemiz böyle güzel, zeytinlik mahallesi şöyle eski, yaylalarımız böyle yeşil… Bu turizm değil. Buralara gelen insanların rahat edebileceği ortamlar sağlamaktır turizm.
Giresun Kalesini turizm açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Giresun Kalesi için de sorunlarımız mevcut. Giresun’a gelen bir tur otobüsü kaleye çıkmakta zorlanıyor. Adaya gidemezsiniz, kaleye çıkamazsınız. O zaman turist neden Giresun’a gelsin ki? Zaten Giresun’a gelmeyip Ordu’ya gidiyorlar. Ordu’nun Boztepesine otobüsle rahatça çıkabiliyorlar. Orada bütün ihtiyaçlarını gideriyorlar ve manzarayı seyrediyorlar. Biz bir defa bunu yapamıyoruz. Bunun için belediyenin trafiği düzenlemesi gerek, alt yapıyı oluşturması gerek, Emniyet Müdürlüğünün kaleye çıkan yollarda park yasağı getirmesi gerek.
Şu anki diş hastanesinin orada kaleye giden yolda bir keşmekeşlik söz konusu. Bir otobüs gitse, diğer otobüs gelemiyor. Kale Caminin önünde uçurum gibi olan yere üstten bir köprü yapılması gerek. Tabi bunların yapılması için ise Giresun’a bir turizm hamlesi gerekli. Bizim ekdikliklerimiz uzun vadede giderilebilecek eksikliklerdir.
Sizce Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün bir faaliyeti var mı?
Ben Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün günlük evrakları imzaladığını tahmin ediyorum.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Giresun Turizmi ve Tanıtma Derneği ile iş birliği yapıyor mu?
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün bizimle iş birliği yapmasından ziyade koşar adımlarla gitmesi gerek. Evrak imzalamaktan başka bir şey yaptıklarını tahmin etmiyorum. Öyle bir kapasiteleri yok. Hatta isterseniz gidin Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile konuşun, oradaki memurlarla konuşun kapasitelerini ölçersiniz zaten.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğün bizim anlattığımız işlerin alt yapısını hazırlayacak, milletvekillerine ve turizm bakanına sunacak ve neticesini takip edecek bir pozisyonda değil. Ama götürdüğünüz evrağı çok güzel imzalarlar.
Peki, son zamanlarda ürettiğiniz bir proje ya da belediyeye sunduğunuz bir rapor var mı?
Biz artık proje üretmiyoruz. Anlattığımız şeyler 15 yıldan beri yapılmadığı için yenilerine gerek yok, üretsek ne olacak ki? Giresun’da 15 yıldır toplantılar yapılır, kararlar alınır, fakat uygulanmaz. Çünkü dediğim gibi belediye, valilik ve milletvekillerinin sahip çıkması gerek.
Giresun’da maalesef hükümetin bir partiden, belediyenin başka partiden olduğu; hükümetin ve belediyenin aynı partiden olduğu zamanlarda da hep aynı konuları konuştuk. Bizim aslında Trabzon’u örnek almamız gerek. Trabzon’da belediye ve iktidar ters bile olsa hep beraber bir araya geliyorlar ve sorunu hemen çözüyorlar. Bu noktada Trabzon’u örnek almalıyız. Çünkü onlar Trabzon milliyetçiliği yapıyorlar. Biz neden Giresun milliyetçiliği yapamıyoruz? Bu noktada eksikliğimiz var.
İnşallah seçimden sonra milletvekillerimiz, valiliğimiz ve belediyemiz turizm konusunda ortak çalışırlar. Fakat benim hiç ümidim yok. Çünkü milletvekillerimiz ayrı telden, belediyemiz ayrı telden çalıyor. Valimiz ne oraya ne buraya yaranabiliyor. Böyle bir ortamda hizmet olur mu? Olmaz.
Siz sivil toplum kuruluşu olarak istediğiniz kadar fikir üretin, hizmeti yapacak olan saydığım üç birim birbirleri ile ters düşmüşse hiçbir şey yapamazsınız. Zaten onun için de yapamıyoruz.
Giresun GÜNDEM olarak bizlere vakit ayırdığı için Giresun Turizmi ve Tanıtma Başkanı Asaf Zeki Kitapçı’ya teşekkür ediyoruz.