ANKEBUT, 29/41. AYETE GÖRE YARDIM SADECE ALLAH'TAN BEKLENİR

15.03.2023 09:48

Geleneksel din inancımızda şöyle bir inanış vardır: Allah dostu insanları, şeyhleri araya koyarak onların yüzü suyu hürmetine Allah'tan yardım dilemenin, "Yetiş ya ey Gavs" demenin hiçbir sakıncası yoktur.

Hâlbuki Kur'an bu inanışı putperestler üzerinden tümüyle reddeder. 

Kur'an'da Yüce Allah'ın insanlara yakınlığıyla ilgili, darda kalana sadece onun cevap vereceğiyle ilgili o kadar ayet vardır: "Bakara, 2/186; Enfal, 8/24; Hud, 11/61; Neml, 27/62; Mücadele, 58/7; Kaf, 50/16"

Hatta Ankebut suresinde de Yüce Allah bu konuyla ilgili bir örnek vermekte ve başka dostlardan, aracılardan medet ummayı örümcek yuvasına benzetmektedir.

 

Ayet şöyledir:

"Allah'ın peşi sıra dostlar edinenlerin örneği, yuva edinen dişi örümceğin örneği gibidir. Şüphesiz ki yuvaların en dayanıksız olanı elbette örümcek yuvasıdır. Keşke bilselerdi! (Ankebut, 29/41)"

 

Bu ayete göre Allah'tan başkasından yardım dilemek, başkalarını araya koyarak Allah'a torpil yaptırmayı düşünmek, başkasından medet ummak anlamına gelir.

Nitekim Diyanet İşleri Başkanlığı sözünü ettiğimiz Ankebut, 29/41. ayetin açıklamasını şöyle yapmaktadır: 

"Putperestlerin dinlerinin anlamsızlığını, çürüklüğünü; onların tanrı diye inanıp bağlandıkları, sığınıp güvendikleri nesnelerin yararsızlığını anlatan âyet, daha genel olarak Allah’ı bırakıp O’ndan başkasını tanrı tanıyan veya böyle açıkça olmasa bile, tutum ve davranışlarıyla bir fâniye –olağan ve mâkul saygı sınırlarının ötesine geçerek– tanrı gibi bağlanan ve sadece Allah’tan bekleyebileceği yardım ve desteği ondan bekleyen insanın, içine düştüğü büyük yanılgıyı etkileyici bir benzetmeyle anlatmaktadır."

Hayri Temür