ALLAH'IN BAĞIŞLAMAYACAĞI TEK GÜNAH KUL HAKKI MI?

06.10.2021 13:25

Dinde doğru bildiğimiz yanlışlardan birisi Yüce Allah'ın kul hakkını asla bağışlamayacak olmasıdır. 

Bunca yıldır insanlara, Yüce Allah'ın "Bana ne ile gelirsen gel, kul hakkı ile gelme" diye söylediği öğretildi ve bu söz bir ayet gibi söylendi. İnsanlar bunun Kur'an'dan bir ayet olduğunu zannediyorlar. Kur'an'ın hiçbir ayetinde kul hakkının bağışlanmayacağı ile ilgili herhangi bir ayet ve o manaya gelen herhangi bir mesaj yoktur. 

Bu söz Kur'an'da olmayan, Yüce Allah adına söylenmiş bir sözdür. Yüce Allah, Kur'an'da kendisi adına söylenen sözlerin iftira olduğunu şu ayetle bildirir: "Söyledikleri Allah katından olmadığı hâlde 'O, Allah katındandır' derler. Allah hakkında bilerek yalan söylerler. (Al-i İmran Suresi, 4/78)" 

Hâlbuki Kur'an'ı incelediğimizde görürüz ki, Yüce Allah'ın asla bağışlamayacağını bildirdiği günahlar şirk üzere ölmek (Yüce Allah'a ortak koşmak), kâfir olarak ölmek ve münafık olarak ölmektir. Bunlar dışındaki bütün günahlara Yüce Allah tevbe kapısını açık bırakmıştır (Tevbe Suresi, 9/104). 

Yüce Allah, Kur'an'da, bağışlamayacağı durumları aşağıdaki ayetlerle bildirir: 

"Şüphesiz ki Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz; bundan başkasını (diğer günahları) dilediği (layık olan) kimse için bağışlar. (Nisa Suresi, 4/48-116)" 

"Şüphesiz ki inkâr edip kâfir olarak ölenler var ya -dünya dolusu altını fidye olarak verse bile bu fidye hiçbirinden asla kabul edilmeyecektir. Onlar için elem verici bir azap vardır; onların yardımcıları da yoktur.(Al-i İmran Suresi, 3/91)" 

"Şüphesiz ki münafıklar, ateşin en alt tabakasındadır. Onlar için asla hiçbir yardımcı bulamazsın. (Nisa Suresi, 4/145)" 

Hayri Temür