ALLAH'I KORKARAK HİSSEDEMEZSİNİZ

18.04.2015 09:41

Allah'ı korkarak hissedemezsiniz. O'na korkarak yakınlaşamazsınız. İnsan korktuğunu nasıl daha çok sevebilir, ona yaklaşabilir ki?

İnsanların çoğu kıldıkları namazları Allah'tan ve cehennemden korktukları için kılmaktadırlar. Hâlbuki korkarak bir şeyi şevkle yapamazsınız. İnsanoğlu dünya hayatında korktuğu bir kişiye bile yakınlaşamazken, Rabb'e nasıl yakınlaşabilir ki? Yakınlaştığımızı sanırız sadece. Psikolojik olarak da mümkün değildir ayrıca.

Cehenneme gitme korkusuyla ya da cennete gitme arzusuyla kılınan namaz, bu yüzden insana hiçbir şey ifade etmeyecektir. Salt pazarlığa dayalı bir ibadet olacaktır ve pazarlığa dayalı olduğu için o manevi huzur da duyumsanmayacaktır.

NAMAZI HUZUR VE FERAHLIK BULMAK İÇİN KILMALIDIR

O halde namazı huzur ve ferahlık bulmak, Rabb'e daha çok yaklaşmak ve O'nu hissedebilmek adına kılmalıdır. İşte o vakit kılınan namaz robot gibi eğilip doğrulmaktan da öte, daha bir hissedişle kılınacaktır. Çünkü huzur ve ferahlık bulmak için yaptığınız ibadet dünyadan öteye gider ve Allah'ı hisseder, O'na yaklaşırsınız. Allah'tan korkarak yaptığınız ibadet ise robot gibi eğilip doğrulmaktan öteye gitmeyecektir. Nitekim Hz. Peygamber de (s.a.v) hadis-i şeriflerinde, "Kalp hazır olmazsa namaz da olmaz(1)" buyurmuşlardır. Kalbin hazır olması da Allah'tan korkarak değil, O'nu hissederek gerçekleşir.

SONSÖZ:

Huzur ve ferahlık bulma niyetiyle kılınan namazla iki amaç da gerçekleşmiş olacaktır. Yani hem cenneti arzulamış, hem de Allah'ı daha çok hissetmiş ve de namazı daha çok duyumsamış olacaksınız.

KAYNAK:

(1) https://www.dinisozler.org/category/gusul-hayz-abdest-namaz/page/2

Hayri Temür