ALLAH KİMSEYE TAŞIYAMAYACAĞINDAN FAZLA SORUMLULUK YÜKLEMEZ

19.08.2021 16:55

İnsanların imtihan edileceği söylenen (Ankebut, 2) dünya hayatında insanın imtihanı kaldırabileceği Kur'an'da çok açık bir şekilde bildiriliyor. 

"Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz." ayeti (Bakara, 286), aslında insanın imtihan dünyasında işinin kolaylaştırıldığını bildiriyor. 

Kur'an ayetleri birbirini tefsir eden ayetlerden oluşur. Bakara, 286. ayeti, yani Allah'ın kimseyi gücünün yetmediği şeyle yükümlü kılmayacağı ayeti, bir başka ayet grubu olan Muhammed, 36 ve 37. ayetlerde açıklanır. 

"Allah, sizden mallarınızın tamamını istemeyecektir. Onları sizden isteseydi ve buna sizi zorlasaydı, cimrilik ederdiniz ve Allah da sizin kinlerinizi ortaya çıkarmış olurdu. (Muhammed, 36-37)" 

Yani Rabbimiz, mallarının tamamını istese insanın cimrilik edeceğini bildiğini söylüyor ve insanı böyle bir durum içinde bırakmamak için insanın fıtratına aykırı bir şey istemediğini ve kimseye taşıyamayacağından fazla sorumluluk vermediğini bu ayetlerle açıklıyor. 

Durum böyleyken, imtihanın kolaylaştırıldığı Kur'an ayetleriyle sabitken, insan neden imtihanı geçebilmek için çabalamaz? Aksine insan bütün çabasını Hadid, 20. ayette tanımlandığı üzere, bir oyun, eğlence ve süsten ibaret olan dünya hayatı için gösterir ve ahireti hiç aklına getirmez. Hâlbuki dünya hayatı insanın ahiretteki konumunu belirlemesi için bir yarış yeridir. Dünyadaki iman ve Allah'ın rızasına uygun yaşamaya çalışmak, ahiretteki mekânın güzelliğini sağlayacaktır. 

"Bilin ki dünya hayatı, sadece bir oyun, bir eğlence, bir süs, aranızda bir övünme, mal ve çocuk sahibi olma yarışından ibarettir. (Hadid, 20)"

Hayri Temür