AİLELER ÇOCUKLARINI KENDİ HAREKETLERİYLE YETİŞTİRİRLER

23.05.2015 10:23

Çocuklarınızın ne yapmasını istiyorsanız siz de aynı şeyleri yapın. Çocuklarınızın nasıl davranmasını istiyorsanız siz de aynı şekilde davranın. Aileler çocuklarını ancak bu şekilde yetiştirebilirler.

Kitap okumayan bir ebeveynin çocuğundan kitap okumasını beklemesi ne derece mantığa uygundur? Bu şekilde davranan bir ailede yetişen çocuğun kitap okumaya meyilli olması kabil olmayabilir.

Ağzından argo söz ve küfür eksik olmayan bir ebeveynin çocuğundan terbiye ve güzel söz beklemesi ne derece mantığa uygundur? Böyle şekillenmiş bir aile yapısında, argo söz ve küfürler çocuğun dünyasında hayatın bir parçası olarak algılanacak ve çocuk da rahatlıkla bu şekilde davranacaktır. Hatta ve hatta yeri gelecek anne ve babaya da bu sözleri kullanabilecektir.

İçki ve sigara kullanan ebeveynin çocuğuna bunların kötü ve zararlı alışkanlıklar olduğunu telkin etmesi ne derece mantığa uygundur? Geleneksel çocuk yetiştirme tarzımızda "dediğimi yap, yaptığımı yapma" mantığı yatmaktadır. Bu yüzden elinde sigara ya da içki olan ebeveynin içki ve sigara zararlıdır demesinin hiçbir çelişkisi olmayacaktır onlar için.

Çocuğuna veya başka birine teşekkür etmeyi bilmeyen bir ebeveynin çocuğundan teşekkür beklemesi ne derece mantığa uygundur? Nezaketten uzak bir aile yapısında çocuk da istemsiz olarak nezaketten uzak ve tabir-i caizse bir odun olarak yetişecektir.

Çocuğun ilk rol modeli anne ve babasıdır. Çocuk anne veya babasını taklit ederek, onda gördüklerini uygulayarak kişiliğinin temelini ve birinci aşamasını oluşturur. Çocuklardan bir şeyler isterken bunu akıldan çıkarmamalıdır. Ve çocuklarla bu noktada iletişim kurmak da önemlidir. Onları bir şeyden anlamayan varlıklar olarak görmek yanlıştır. Konuştuklarında, bir şeyler anlattıklarında hem sabırla dinlemelidir onları, sabırla anlatmalı, izah etmelidir bir şeyleri onlara; hem de anne ve baba davranışlarıyla örnek olmalıdır.

SONSÖZ:

Bu şekilde kurulacak iletişim çocukların kendilerini değerli hissetmelerini sağlayacak, onlara "sen değerlisin" mesajını verecek ve özgüvenli bir şekilde gelişimlerine de katkıda bulunacaktır. Unutmamalı ki onlar da birer küçük insandır ve insan insana iletişim onlarla da kurulmalıdır.

Hayri Temür