7 HAZİRAN’IN SÜRPRİZİ MHP OLABİLİR

19.05.2015 12:18

Ülkenin kaderini belirleyecek olan 7 Haziran genel seçimine artık haftalar kaldı. Partiler seçim beyannamelerini teker teker açıkladı. Bu beyannamelerde belirtilen vaatler içerisinde en uçuk olanı, şüphesiz Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş’ın asgari ücreti 5.000 TL yapacağı vaadidir. Bu vaat realite ve rasyonellikten fersah fersah uzaktır.

7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimi her türlü sürprize gebedir. Oylarını hatırı sayılır derecede artırıp sürpriz yapabilecek parti ise Milliyetçi Hareket Partisi’dir (MHP). Benim öngörüm en azından bu yöndedir.

Seçim vaatlerine bakıldığında partilerin, özellikle MHP ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ekonomi ağırlıklı bir politika izlediği görülmektedir. Her iki parti de vaatlerinin yapılabilir olduğunu iddia etmektedir. Vaatlerin açıklanması sürecinde ise en akılcı politikayı hiç kuşkusuz MHP izlemiştir. MHP, seçim vaatlerini en son açıklayan parti olarak, diğer partilerin vaatlerine gelen eleştiri ve tepkileri ölçme ve değerlendirme fırsatı elde etmiştir. Vaatlerinde MHP, CHP’ye nispeten daha rasyonel davranmıştır. Örneğin; CHP’nin çiftçilere mazotu 1.50 TL’den vereceği vaadi üzerine, MHP’nin 1.75 TL’den vereceği vaadi realiteye daha uygundur. Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın mazotun maliyetinin 1.80 TL olduğunu açıklamasının(1) ardından bu daha net görülmüştür.

MHP’nin bir diğer rasyonel vaadi fakirlik üzerinedir. MHP, bu noktada, “fakirliği azaltacak politikalar uygulayacağız” derken; CHP ise “fakirliği tamamen ortadan kaldıracağız” şeklinde rasyonaliteden uzak bir ifade kullanmaktadır. Buna istinaden MHP’nin vaatleri daha gerçekçi görünmektedir.

MHP GİRESUN’DAN NASIL İKİ MİLLETVEKİLİ ÇIKARABİLİR?

Tüm ülke genelinde MHP’nin oylarını 2011 genel seçimine göre sürpriz bir şekilde artırması kuvvetle muhtemel olduğu gibi, Giresun’da da oylarını katlaması muhtemeldir. Bu durumda MHP Giresun İl Başkanlığına önemli görevler düşmektedir. MHP Giresun İl Başkanlığı bu seçim sürecinde iyi bir halkla ilişkiler ve ikna politikası uygulamalıdır. Bu süreç zarfında uygulayacağı ikna politikasıyla kafası soru işaretleriyle dolu AK Partili kararsız seçmen üzerinde yoğunlaşmalıdır. Çünkü tüm ülke genelinde olduğu gibi, Giresun’da da AK Parti’ye oy verme konusunda “gel-git”ler yaşayan seçmen sayısı artmış görünmektedir.

Eğer MHP, uygulayacağı bu ikna politikasını başarılı bir şekilde yürütebilirse, benim öngörüm Giresun’dan iki milletvekili çıkarabileceği yönündedir. Ve de Giresun listesinde birinci sıraya koyabileceği en doğru adayı koymuştur: Dr. Orhan Erzurum.

MHP’NİN SEÇİM VAATLERİ YAPILABİLİR

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) seçim vaatleri yapılabilirlikten uzak değildir ve seçim beyannamesini açıklamayı en sona bırakması da yukarıda söylediğimiz gibi akılcı bir hamledir.

Açıklanan vaatlerden bazıları şunlardır(2):

1. Vergi yükü kaldırılarak asgari ücret 1.400 TL yapılacak.

2. Çiftçiler için gübre, ilaç, tohum, yem ve fide gibi temel girdilerden ÖTV ve KDV kaldırılacak.

3. Mazot 1.75 TL olacak.

4. Harç ve mahkeme masrafları alınmayacak.

5. Borçluluk ve fakirliği azaltacak politikalar uygulanacak.

6. Evlenecek ihtiyacı olan gençlere kamu bankaları aracılığıyla 10 bin TL tutarlı 2 yıl vadeli faizsiz kredi imkânı verilecek.

7. Kamuda çalışan taşeron işçiler kadroya geçirilecek.

8. Dar gelirlinin vergi yükü hafifletilecek.

9. Emeklilere her yıl mart ve eylül aylarında birer asgari ücret destek verilecek.

MHP’NİN KAYNAKLARI DAHA SOMUT

MHP açıkladığı bu vaatler için kaynaklarını CHP’den daha somut bir şekilde ifade etmiştir. CHP Genel Başkanı Kemal KIlıçdaroğlu, “Türkiye’de kaynak var(3)” şeklinde söylemler gönderirken halka; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise nasıl kaynak oluşturacağını 5 maddede şu şekilde açıklamıştır(4):

1. Kayıt dışılıkla etkin mücadele sonucu vergilerde performans artışı sağlanmasından elde edilecek ilave kaynak 13.4 milyar TL.

2. Kaçakçılıkla etkin mücadeleden sağlanacak kaynak 6.2 milyar TL.

3. Devlette israf ve savurganlık ve yolsuzlukların azaltılmasından elde edilecek 23.3 milyar TL. (Nitekim Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, bir açıklamasında, israfın bir hayli fazla olduğunu ima etmiş, “Eğer israfın önünü alabilseydik sizden vergi almaya gerek kalmazdı. İsraf konusunda karnemiz kırıktır(5)” demiştir.)

4. Bazı kesimlerin vergilendirilmesinden sağlanacak 12 milyar TL.

5. MHP’nin uygulayacağı ekonomik program sayesinde elde edilecek büyümenin sağlayacağı 17 milyar TL.

Sıralanan kaynaklara bakıldığında ortaya toplam 71.9 milyar TL kaynak çıkmaktadır.

BELDEN AŞAĞI VURULARAK SİYASET YAPILAMAZ

Geçtiğimiz haftalarda TBMM Başkanvekili ve MHP Milletvekili Meral Akşener’le ilgili kaset iddiası gündeme gelmişti. Böyle sığ ve aşağılık bir siyaset güdülmez/güdülemez. Böyle çirkin iftiralarla belden aşağı vurmak suretiyle kişiyi itibarsızlaştırma stratejisi üzerinden siyaset yapmak alçaklığın dik alasıdır. Meral Akşener’e atılan bu kaset iftirasının planlanmış bir hamle olduğunu düşünmekteyim. Kanımca bir taşla iki kuş vurmak istenmişti. Bu iftirayla hem Cemaat’e hem de MHP’nin artması kuvvetle muhtemel oylarına bir darbe vurulması öngörülmüştü. Tabi bu iftiraya halk itibar etmedi.

SONSÖZ:

7 Haziran 2015 genel seçiminde CHP’nin sürpriz bir oy artışı yapabilmesi pek muhtemel değildir. CHP’nin sürpriz oy artışı yapabilmesi için MHP’li ve AK Partili seçmenden kesinlikle oy alabilmesi gerekmektedir. Ki bu da ihtimaller dahilinde değildir. MHP ve AK Parti’den CHP’ye oy kayma ihtimali yoktur. Ancak AK Parti’den MHP’ye, MHP’den de AK Parti’ye oyların kayması söz konusu olabilir. Bu seçimde ise MHP’ye düşen, başarılı bir çalışmayla AK Partili kararsız seçmeni kendi safına çekebilmektir. Böyle bir strateji üzerinde daha da yoğunlaşmalıdır MHP. Çünkü bu seçim için AK Parti’yle ilgili kafası soru işaretleriyle dolu birçok seçmen vardır.

Aynı zamanda bilinçli bir seçmen olmakta da fayda vardır. Siyasi partiler takım tutar gibi desteklenmemelidir. “-cı, -ci” olmaktan uzak durmak gerekir. Ayrıca zaman değişir, şartlar değişir, şartlarla birlikte fikirler de değişebilir.

KAYNAKLAR:

(1) https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2015/04/29/taner-yildizdan-kilicdarogluna-mazot-fiyati-elestirisi

(2, 4) https://www.haberturk.com/ekonomi/ekonomi/haber/1073069-mhpnin-secim-beyannamesindeki-ekonomi-vaatleri

(3) https://yeniakit.com.tr/haber/kemal-kilicdaroglundan-kaynak-aciklamasi-63741.html

(5) https://gundem.millet.com.tr/kursun-gibi-sozler-haberi/1265927

Hayri Temür