2010 TURİZMİNDEN GERİDE KALANLAR

30.12.2010 14:03

Ömrümüzden bir yıl daha gitti. Ölüme bir yıl daha yaklaşmış olduk. Hayatımızda koskoca bir yılı daha neşesiyle, hüznüyle, acısıyla, tatlısıyla ve dertleriyle geride bıraktık.

Peki, ya turizm… 2010 turizminde neler geride kaldı, neler yaşandı?

2010 yılında turizm sektörünün, turizme yön veren büyüklerimizin de demeçlerine dayanarak iyi geçtiğini söyleyebiliriz. Türkiye turizmi 2010 yılını 28.6 milyon turist sayısı ve 23 milyar dolar turizm geliri ile geride bıraktı. 2009 yılına oranla 2010 yılı turizm sektörü, elde edilen gelirde yaklaşık olarak yüzde 8’lik bir artış, turist sayısında ise yaklaşık olarak yüzde 9’luk bir artış yaşanarak kapandı (2009 yılı turizm geliri: 21.3 milyar dolar, turist sayısı: 27 milyon).

2010 yılı, turizm geliri ve turist sayısı bakımından artış yaşanarak kapanırken diğer konularda neler oldu, neler yaşandı? Şimdi bunları maddeler halinde inceleyelim.

- Turizmci iki büyüğümüzün birbirleri ile atışmalarına şahit olduk.

- Yeni kurulan ve turizme hizmet etmeye çalışan internet gazetelerine “Çaylak siteler” diye hitap edilmesine şahit olduk.

- Sivil havacılık açısından başarılı bir yıl geçti. (Nitekim bunu TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu da 30 Aralık 2010 tarihli Hürriyet Gazetesinde verdiği demeçte belirtiyor).

- İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti oldu ve bir yıl boyunca 588 proje, 9.500'ü aşkın etkinlik, 10 milyonu aşkın izleyici, 35 yarışma, 52 festival, 84 restorasyon - konservasyon çalışması, 166  tarihi yapıda koruma faaliyeti, 32 ülkede 183 tanıtım etkinliği, 316 kitap - dergi- katalog, 523 film- belgesel - videoart gösterimi, 595 eğitim, 727 atölye çalışması, 760 sergi, 1.130 sahne performansı, 1.584 konser - dinleti, 1.189 konferans - sempozyum - panel – çalıştay ve daha fazlası(1) yapıldı.

- Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) genel başkanlığına Adnan Özsoy seçildi.

- Türk Hava Yolları (THY) Barcelona, Manchester United, dünyaca ünlü tenisçi Caroline Wozniacki, dünyaca ünlü basketbolcu Kobe Bryant ve Uzakdoğu sporlarının ünlü ismi Jackie Chan gibi önemli isimlerle sponsorluk, reklam ve tanıtım elçiliği anlaşmaları yaptı.

- Türkiye ile KKTC arasında, KKTC’nin tanıtımı için “2011 Türkiye’de KKTC Yılı” Protokolü imzalandı.

 

- Ordu-Giresun (OR-Gİ) havaalanı için onay çıktı. (2011 yılının ilk yarısı inşaatına başlanacak)

- Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Genel Kurulu’nda başkanlığa tekrar Ahmet Barut seçildi ve ilk defa üç başkan yardımcılığı sistemine geçildi.

- Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Genel Kurulu’na Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) katılmadı.

- Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) eski başkanı Volkan Şimşek Alman Rewe Otelcilik Grubu Genel Müdürlüğü’ne getirildi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Genel Kurulu’nda turizmcileri fırçaladı.

- Ekonomik krizin etkisinden dolayı birçok seyahat acentesi ve tur operatörü iflas etti.

- Öger Türk Tur Thomas Cook’a satıldı.

- 2011 yılı tanıtım bütçesi 165 milyon TL olarak belirlendi.

- İspanya’da havaalanında yapılan grev İstanbul’u olumsuz etkiledi. O grevde İstanbul’da tam 25 bin geceleme iptal edildi ve bunun zararı 2 milyon euro olarak açıklandı.

- İstanbul, 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildi.

- Genç Turizmciler Derneği tarafından bu yıl ilk defa “Turizmde Gençlik Ödülleri Ödül Töreni” düzenlendi.

- Turizm Öğrencileri Derneği (TURÖD) kuruldu.

- Turizm Yazarı Recep Arısoy, Turizm Öğrencileri Derneği (TURÖD)’nin Danışmanı ve Uluslararası Milletler Ticaret ve Ekonomi Derneği (UMTD)’nin Turizm ve Dış ilişkiler Genel Başkanı oldu.

- Üniversitelerde gerçekleştirilen konferanslar zincirinin “isim hakkı” konusu gündeme geldi.

- TÜRSAB başkanı Başaran Ulusoy’un “7 acente kapatılacak” demeci acentecileri töhmet altında bıraktı.

 

2010 yılını acısıyla tatlısıyla bu şekilde geride bırakmış olduk. 2011 yılının turizm sektörü ve hepimiz için iyi bir yıl olması dileğiyle…

 

NOT: Yazımı uzun tutmamak adına atlamış olduğum bazı konular olabilir. Bu durumdan dolayı affınıza sığınıyorum.

 

KAYNAK:

(1) https://www.turizmhaberleri.com/HaberAyrinti.asp?ID=17840 (21.12.2010)