KUR'AN'DA TEMİZLENME YOLLARI

19.02.2023 10:44

Kur'an'da emredilen tefekkür, abdest, namaz, zekât, infak, sadaka insanı (manevi) kirlerinden arındırıp temizlenmesine vesile olacak, Yüce Allah'ın insana bahşettiği harika temizlenme yollarıdır. 

Şöyle ki;

Tefekkür, aklın temizlenmesidir. 

Abdest, bedenin temizlenmesidir. 

Namaz, ruhun temizlenmesidir. 

Zekât, infak ve sadaka; malın temizlenmesidir. 

Fakat insanlar bu temizlenme yollarından bedava olanlarını tercih edip diğerlerini kenara atıyorlar. Hâlbuki bunlar bir arada olduğunda tam arınma gerçekleşir. 

Tefekkür, meşakkatli bir arınma yoludur. Aklı yorar. Bunun için insanlar bu yola pek başvurmazlar ve akıllarını temizlemezler. 

Zekât, infak ve sadaka ise maliyetli bir arınma yoludur. İnsanlar bu yolları da tercih etmeyip mallarını arındırma yoluna girmezler. 

Abdest ve namaz ise bedava olan arınma yollarıdır. İnsanlardan bir kısmı bu yolu tercih eder. Sadece bu yolla arınacaklarını düşünüp diğer yolları faaliyete geçirmezler. Böyle olunca namaz da tek başına bir ruh ve kalp temizliği sağlamayabilir ki örnekleri çoktur. 

Dolayısıyla insan, Yüce Allah'ın emrettiği temizlenme yollarının tümüne uymaya çalışırsa hakkıyla bir arınma gerçekleşir. Bize düşen ise bu yollara uymaya çalışmak, uyamadığımızda da Yüce Allah'tan yardım dilemektir. 

Hayri Temür