KUR'AN'DA MUTLULUĞUN KAYNAĞI: BAŞKALARININ MUTLULUĞU İÇİN DE ÇALIŞMAK

15.01.2023 18:18

Kur'an insanı egoizm ve bireycilikten arındırıp yardımlaşmaya teşvik eder. Bize başkalarının mutluluğu için de çalışmamız gerektiğini söyler. 

İnsan bir başkasının derdine yardım ettiğinde kendini mutlu hisseder. Çünkü birilerine yardım ederek kendini mutlu hissetmek insanın psikolojik yapısında vardır. 

Yüce Allah Kur'an'da insanın bu psikolojik yapısına vurgu yapar. Yani insanın mutlu olmak için yapabileceği şeyleri 1.400 yıl önce insanlığa bildirmiştir. 

İnsanın mutlu olmak için psikolojik olarak ihtiyaç duyduğu yardımlaşmak gibi bütün kazanımları Kur'an'da okuyoruz. 

Kur'an'da bizden yapmamızın istendiği salih amellerin, yani iyi işlerin içerisinde başkalarını da mutlu etmemiz gerektiği vardır. 

Yetime sahip çıkmak, yakın akrabaya, komşuya, arkadaşa, düşmüşe yardım etmek vs. gibi (Nisa Suresi, 4/36; Bakara Suresi, 2/177) insanda huzur ve mutluluk oluşturacak sosyal hayat kuralları Kur'an'da, dolayısıyla İslam'da mevcuttur. 

Yani Yüce Allah insanı mutlu olma ihtiyacında yaratıp, bu mutlu olma psikolojik durumunu karşılayacak argümanları da insanlığın hizmetine sunmuştur. Böylece, insanlara sadece kendileri için değil, başka insanların mutluluğu için de çalışmaları gerektiğini bildirir.  

Hayri Temür