KKTC’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM YAPILABİLİR Mİ?

17.11.2009 13:21

Sürdürülebilir turizm nedir? Sürdürülebilir turizm; doğal kaynakları, sosyal ve kültürel değerleri, çevreyi korumak, yerel halkın ekonomik kalkınmasına destek olmak ve istihdam yaratmak için yapılan bir turizmdir.

 

Peki, sürdürülebilir turizmin amaçları nelerdir? Sürdürülebilir turizmin; turizmi mevsimlere yaymak, ulaşım olanaklarını kolaylaştırmak, altyapı ve hizmet sorunlarını çözmek, tanıtım amaçlı etkinlikleri artırmak gibi amaçları vardır.

 

Yazımın başlığında sorduğum sorunun cevabını “KKTC’de sürdürülebilir turizm yapmak zordur” şeklinde verebiliriz.

 

Peki neden?

 

KKTC devletinin yıllardır bir turizm politikası yoktur. Turizm için çevre sıkıntısı mevcuttur. Hatta yollarda yürürken sıklıkla çöp kutusu bulamazsınız. Gelen turistlere kalifiye eleman sıkıntısından dolayı iyi hizmet verilememektedir. KKTC turizm açısından iyi bir şekilde tanıtılamamaktadır. KKTC’de yapılan yatırımlar bölge halkına katkıda bulunmamaktadır. Buna örnek olarak Karpaz bölgesine yapılan yatırımları verebiliriz. Karpaz bölgesine yapılan yatırımların geri dönüşü Türkiye’ye olmaktadır. Zira Karpaz’daki yatırımcılar iş gücünü ve kullandıkları malları Türkiye’den getirmektedirler. Yerel ulaşım, su ve elektrik gibi alt yapı sorunları vardır.

 

Bunların dışında, KKTC’de sürekli turizm bakanı değiştiğini biliyor musunuz? Son 4 yılda 6 tane turizm bakanı değişmiştir (Şu anki turizm bakanı Kemal Dürüst 6. Turizm bakanıdır). Bu da bize KKTC’de turizmin istikrarsız olduğunu göstermektedir ve istikrar olmayan bir yerde de sürdürülebilir turizmin yapılması çok zordur.

 

KKTC devleti reklam ve tanıtım için yeteri kadar bütçe ayırmamaktadır. Örneğin; 1 yıl önce Yakın Doğu Üniversitesinde yapılan bir konferansa Pegasus Hava yollarından bir temsilci katılmıştı. Konferansta başından geçen bir olayı anlattı: “Yakın geçmişte pegasus hava yolları tanıtım reklamı için Almanya’dan bir tur operatörüyle anlaşıyor ve bu tur operatörü tanıtım için 500.000 Euro istiyor. Pegasus hava yolları da bunun üzerine KKTC devletinden destek istiyor, fakat devlet bu rakamı tahsis etmiyor.”

 

Tüm bu sebeplerden dolayı KKTC’de sürdürülebilir turizm yapılmaya çalışılıyorsa bile yapılamadığını söyleyebiliriz.  KKTC’de 5 yıl ikamet etmiş biri olarak ve gözlemlerime dayanarak şahsi fikrimi sizlerle paylaştım.