Enver Bayram: Kütüphaneler, Bilgi Kaynaklarının Bulunduğu Yerlerdir

02.04.2011 11:14

Haber: Hayri TEMÜR / Giresun Gündem Gazetesi

Giresun İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Enver Bayram: Kütüphaneler, bilgi kaynaklarının bulunduğu yerlerdir.

47. Kütüphane Haftası kutlandı. Giresun’da 47. Kütüphane Haftası 125. Yıl Halk Kütüphanesinde yapılan törenle kutlandı. Törende bir konuşma yapan İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Enver Bayram, kitap okuma ve kütüphaneler hakkında önemli bilgiler verdi.

Okumanın insanın kişisel gelişimine katkı sağlayan en önemli etkenlerden biri olduğunun altını çizen Enver Bayram, “Günümüz bilgi çağı iken, eğer Türk toplumu olarak dünya ülkelerinde iyi ve güzel bir yer edinmek istiyorsak; okumak, düşünmek ve buna bağlı olarak tartışmak, eleştirmek ve bilgi üretmek zorundayız. Ancak bu şekilde gelişir, çağdaşlaşır ve ecdadımıza yakışan yeri alabiliriz.” dedi.

Kitap okumanın zihni geliştirmeye katkısının anne karnında başladığını söyleyen İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Enver Bayram, anne karnındaki bebeğin altıncı ya da yedinci aydan itibaren dış dünyayı işitebildiğini, kendisine kitap okunan çocukların dil gelişiminin sağlıklı olduğunu, bu çocukların düşüncelerinin diğer çocuklara göre çok daha zengin olduğunu söyledi.

Kitabın gazete ve dergilere oranla daha kapsamlı bilgi içerdiğini de ifade eden Bayram şunları kaydetti:

“Kitap bazılarımıza pahalı gelir. Ama aynı insanlar konu içki, sigara ve alkol olduğunda çok rahat para harcarlar. Üstelik de bunlara verdikleri para, kitaba verecekleri paradan kat kat daha fazladır. Kitaplar insanı motive eder, hayata bağlar ve ufku açar. Düşünme, hedef belirleme imkânı verir. Bu yüzden eğer kendimizi ispat etmek istiyorsak bolca kitap okumalıyız, okumaya çalışmalıyız. Çünkü kitap okumak ilaçtır, hayatı sevdirir, zihni açar, hantallıktan kurtarır, bizi ‘bir bilen’ yapar, kelime haznemizi geliştirir, anlama gücümüzü, konuşma yeteneğimizi geliştirir, genel kültürümüzü artırır, dünyaya bakış açımızı değiştirir.”

Kitap okumakla ilgili yaptığı konuşmanın ardından Bayram, kütüphanelerin önemini de vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilgi kaynaklarının bulunduğu yerler elbette ki kütüphanelerdir. Hiçbir toplumda genel kütüphaneler kadar demokratik bir yer yoktur. Oraya girebilmek için verilecek ücret sadece ilgiden ibarettir Kütüphaneler; araştırma kütüphaneleri, milli kütüphaneler, halk kütüphaneleri, çocuk kütüphaneleri, okul kütüphaneleri olarak bölümlere ayrılır. Giresun’da 3’ü il merkezinde olmak üzere 15 adet halk kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphanelerimizde 2010 yılı sonu itibariyle 157 bin 146 adet kitap vardır. Yine bu kütüphanelerimizin 2010 yılı sonu itibariyle kullanıcı sayısı da 453 bin 41 kişidir. 201o yılı içerisinde ödünç verilen kitap sayısı 86 bin 727’dir. Sabit kütüphane hizmetinin ulaşamadığı 2 belde, 14 köy, 12 mahalle olmak üzere 28 yerleşim birimine de gezici kütüphane aracımızla 15 günde bir kütüphane hizmeti götürülmektedir. ”