ALLAH'I TAM ANLAMIYLA TANIMAYANLAR

03.03.2023 16:19

Allah'ı tam anlamıyla tanımayanlar, yani kendini Yüce Allah'a yabancı hissedenler O'na yaklaşmak için veya dualarının kabulü için ya da korunmak için başka aracılar edinirler. 

Hâlbuki insan, aşağıdaki ayetleri hakkıyla bilse ve üzerinde düşünse bunun böyle olmayacağını çok rahat kavrar ve kendini Allah'a yabancı hissetmez. 

1) Kullarım sana benden sorduğunda onlara de ki: Ben kendilerine çok yakınım. Bana dua ettiği zaman, dua edenin çağrısına cevap veririm. Kullarım benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulabilsinler! (Bakara, 2/186) 

2) Yemin olsun ki insanı biz yarattık. Nefsinin ona neler fısıldadığını bilmekteyiz. Biz ona şah damarından daha yakınız. (Kaf, 50/16) 

3) Göklerde ve yerde olanları Allah’ın bildiğini görmüyor musun? Üç kişinin gizli konuştuğu yerde dördüncüsü mutlaka O’dur. Beş kişinin gizli konuştuğu yerde altıncısı mutlaka O’dur. Bunlardan daha az veya daha çok olsunlar, nerede olurlarsa olsunlar mutlaka O onlarla beraberdir. (Mücadele, 58/7) 

4) Bilin ki Allah, kişi ile kalbi arasına girer. (Enfal, 8/24) 

5) Şüphesiz ki Rabbim kullarına yakındır; dualarına karşılık verendir. (Hud, 11/61) 

6) Ayetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara de ki: "Selam üzerinize olsun! Rabbiniz merhamet etmeyi kendisine yazmıştır. Gerçek şu ki sizden kim bilmeyerek bir kötülük yapar, sonra ardından tevbe edip kendisini düzeltirse, O çok bağışlayandır, çok merhametlidir. (En'am, 6/54) 

7) (Allah da) şöyle demişti: "Dilediğime (layık olana) azap ederim. Merhametim ise her şeyi kapsamıştır ve onu takvâlı olanlara, zekâtı verenlere ve ayetlerimize inananlara yazacağım. (A'raf, 7/156) 

Hayri Temür