ALLAH İLE ALDANMAK

23.01.2023 12:45

İnsan Allah ile aldanır. Yani şeytan insanı Allah ile aldatır (Fatır Suresi, 35/5; Lokman Suresi, 31/33). Bazı hocalar da bilmeden insanları Allah'ın rahmetine güvendirerek Allah ile aldanmalarına sebep olurlar. 

İnsan tabii ki Yüce Allah'ın rahmetine güvenmeli, O'nun rahmetinden ümit kesmemelidir (Zümer Suresi, 39/53). Çünkü Allah'ın merhameti her şeyi kuşatmıştır (A'raf Suresi, 7/156) ve O, merhameti kendi üzerine yazmıştır (En'am Suresi, 6/54). 

Allah'ın merhametine mazhar olabilmek için öncelikle yapılan kötü işlerden tevbe etmek ve uzaklaşmak gereklidir. Rahmete güvenerek her tevbeden sonra aynı hatayı tekrar tekrar yapmak insanın Allah ile aldanmasından başka ne olabilir ki? 

Ayrıca Yüce Allah her şeyi açıkladığı gibi kimlerin tevbesini bağışlayacağını da kitabında açıklamıştır. Mesela bununla ilgili iki ayet şöyledir: 

"Sonra şüphesiz ki Rabbin, cahillik sebebiyle kötülük yapan, sonra da bunun ardından tevbe edip kendilerini düzeltenleri bağışlayacaktır. Şüphesiz ki ondan tevbe ettikten sonra Rabbin elbette çok bağışlayandır, çok merhametlidir. (Nahl Suresi, 16/119)" 

"Gerçek şu ki sizden kim bilmeyerek bir kötülük yapar, sonra ardından tevbe edip kendisini düzeltirse, O çok bağışlayandır, çok merhametlidir. (En'am Suresi, 6/54)" 

Ayetlere baktığımızda tevbe ederek bağışlanmayı ümit etmenin şartının yapılan o kötü işten uzak durmakta olduğunu görürüz. 

Hayri Temür