Ali Özçil: Hikâyeden executive chef’ler var; ama bunlar kısa ömürlüdür

30.01.2012 19:08

Röportaj: Hayri TEMÜR / Turizmden.com

 

Turizmden.com Yazarı ve Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu Mutfak Eğitmeni Ali Özçil, “Turizm sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi hikâyeden executive chef’ler var; ama bunlar kısa ömürlüdür” dedi.

Turizmden.com yazarı ve Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu Mutfak Eğitmeni Ali Özçil’le mutfak ve aşçılık üzerine Turizmden.com olarak bir söyleşi gerçekleştirdik.

Ali Özçil, aşçılığı “Önce mesleği sevmek, tüm zorluklarını kabul etmek, mesleğe âşık olmak ve yaşam biçimi olarak görmek diye” tanımlarken, turizmin artık sadece tatil yapma konseptinden çıktığını ve insanların farklı damak tatlarını deneme isteklerinden gastronomi turizminin doğduğunu söyledi.

 

Ayrıca, Ali Özçil her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de hikâyeden executive chef’lerin olduğunu ve bu kişilerin sektörde uzun ömürlü olamadığını ifade etti.

 

Ali Özçil’le yaptığımız söyleşinin detaylarını siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz:

 

Bize kendinizi tanıtır mısınız? Ali Özçil kimdir?

Eğitimimle beraber baba mesleği olan aşçılığa başladım. Mutfağın bütün kademelerinde görev yaptım. Otel genel müdürü, mutfak eğitmeni, mutfak koordinatörü,Kıbrıs gazetesi köşe yazarı,cuisine dergisi yazarı olarak görev yaptım. Mesleki kitabım olan Mutfak, Servis, Bar Kültürü adlı kitabımı çıkardım. İkinci ders kitabım da şu an basım aşamasında.

 

Mutfağa olan merakınız ve turizmde mutfak serüveniniz ne zaman başladı?

Çok küçük yaşlarda babamın yanında çalışmamla başladı.

 

Bu güne kadar hangi otellerde çalıştınız?

Türkiye’de Fransız Accor Grubu, Turban Grubu, Etab Altınel Grubu, Kuzey Kıbrıs’ta Voyager Grubu, Celebrity Oteller Grubunda çalıştım. Ayrıca Girne Amerikan Üniversitesi’nde Catering Bölüm Başkanlığı ve turizm bölümü eğitmenliği yaptım. Şu anda ise Yakın Doğu Üniversitesi Mutfaklar Koordinatörü ve turizm bölümü eğitmeni olarak görev yapmaktayım.

 

Aşçılıkla ilgili hangi eğitimleri aldınız? Yurtdışı tecrübeniz var mı?

Yüksek okul eğitimi ile birlikte mesleki olarak eğitmenlik, eğitmenler eğitmeni ve aşçılıkta görsel sanat eğitmenliği eğitimlerini aldım. Yurt dışında düzenlenen Türk Günlerine mesleki olarak birçok defa katıldım.

 

Aşçılık sanatını nasıl tanımlarsınız?

Aşçılık; önce mesleği sevmek, tüm zorluklarını kabul etmek, mesleğe aşık olmak ve yaşam biçimi olarak görmektir.

 

Hangi dünya mutfaklarında uzmansınız?

Dünya mutfaklarının hepsinde çalışıyorum ve hepsini de çok beğeniyorum.

 

Turizmde mutfak neden önemlidir?

Turizm yalnız tatil yapmak değildir. Bu gün turizm artık sadece tatil yapma konseptinden çıktı ve insanların farklı damak tatlarını deneme isteklerinden de gastronomi turizmi konsepti doğdu. Ayrıca tatile çıkan turistler, gezme ihtiyaçlarının yanında yeme-içme ihtiyaçlarını da konakladıkları yerlerde sağlamaktadırlar. Bu sebeple turistlere konakladıkları yerlerde lezzetli yiyecekler sunulmalıdır ve bu yüzden turizmde mutfak çok önemli bir yer teşkil etmektedir.

 

Günümüzde aşçılık sanatında bir ilerleme görüyor musunuz?

Evet, görüyorum. Örneğin; Türk aşçıları artık dünya mutfakları ile yarışır hale gelmiştir.

 

Turizm sektöründe eğitimli executive chef sayıları yeterli mi? Bu konuda eksiklik hissediliyor mu?

Gelişen turizm sektöründe mevcut sayı yeterli değildir. Fakat kısa zamanda bu açığın kapanacağına inanıyorum.

 

Bir mutfak eğitmeni olarak sektöre yeni giren ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilere neler önerirsiniz?

Klasik olacak; ama önce mesleği sevmelerini, devamlı araştırma yapmalarını, usanmadan kendilerini her gün yenilemelerini, herkesin fikirlerine açık olmalarını ve çok çalışmalarını öneriyorum.

 

Aşçılıkta her şey güllük gülistanlık şekilde yürümekte midir?

Hayat hiçbir zaman hiçbir şey güllük gülistanlık değildir. Bireyin kendisi dahi gülistanlık olamaz. Aşçılık mesleği de insanın insana hizmetinden dolayı zor bir meslektir ve olumlu yanlarının yanında sıkıntılı tarafları da vardır.

 

Size göre sektörde hikâyeden executive chefler var mıdır?

Her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de muhakkak hikâyeden executive chef’ler vardır; fakat ömürleri çok kısadır.

 

 

Turizmden.com olarak Ali Özçil’e bizlere değerli vaktini ayırdığı için teşekkür ediyoruz.